Pysäköinnin hinnoittelumalli muuttuu – pysäköinnin kysyntä ja tarjonta lähemmäksi toisiaan

Helsingissä siirrytään joulukuun 2024 alusta alkaen uuteen pysäköinnin hinnoittelumalliin, jossa hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Uudistuksen tavoitteena on, että pysäköintipaikka löytyy nykyistä helpommin. Hinnat määräytyvät pysäköintipaikkojen käyttöasteen vuosittaisissa laskennoissa. Hinnoittelumalli koskee kaikkia pysäköintityyppejä. Hinnat pysyvät ensi vuonna samoina Katajanokan D-alueen ja Suomenlinnan DC-alueen asukaspysäköintiä lukuun ottamatta.
Pysäköityjä autoja Konepajan alueella. Kuva: Beatrice Bucht
Pysäköityjä autoja Konepajan alueella. Kuva: Beatrice Bucht

Uusi hinta pohjautuu laskentoihin

 

Pysäköintipaikkojen käyttöaste selvitetään laskemalla vapaiden ja varattujen paikkojen suhdetta.  Laskennoista yritys- ja vyöhykepysäköinnit suoritetaan päivällä, asukaspysäköinnit yöllä. Tämän vuoden toukokuussa tehdyissä laskennoissa tilanteen todettiin olevan yleisesti hyvä, eikä hinnankorotuksille ole tarvetta Katajanokan D-alueen ja Suomenlinnan DC-alueen asukaspysäköintiä lukuun ottamatta. Laskennat suoritetaan myös jatkossa yleensä keväällä ennen kesälomakauden alkua.

Asukaspysäköinnin hinnanmäärityksessä vertaillaan laskentojen tuloksia tunnustiheyteen. Sillä tarkoitetaan tietylle alueelle lunastettujen asukaspysäköintitunnusten määrän suhdetta alueen asukaspysäköintitunnuspaikkojen kokonaismäärään.

Laskentakaavio asukaspysäköintitunnuksen hinnanmuodostuksesta.

Esimerkiksi Katajanokan D-alueella oli 14.5.2024 lunastettu 771 asukaspysäköintitunnusta, ja alueella on käytettävissä 796 pysäköintipaikkaa. Tunnustiheys on tällöin 0,97. 13.5. – 14.5. välisenä yönä tehdyissä laskennoissa paikkoja oli käytössä 726 kappaletta, vapaana 37 kappaletta ja poissa käytöstä 33 kappaletta, jolloin käyttöaste oli 95,15 prosenttia.

Katajanokan D-alueen ja Suomenlinnan DC-alueen asukaspysäköinnin hinta nousee tällöin siis 7,5 prosentilla, ja uusi kuukausihinta on 64,50 euroa (vähäpäästöiset autot 48,40 euroa, hinnat sisältävät arvonlisäveron). Uusi hinta tulee voimaan 1. joulukuuta, ja se on päivitetty verkkokauppaan.

Hinnoittelumalli on yksi uuden pysäköintipolitiikan toimenpiteistä

Uusi hinnoittelumalli perustuu Helsingin kaupunginhallituksen hyväksymään pysäköintipolitiikkaan. Uudistuksen tavoitteena on, että paikkojen käyttö tehostuu pitkällä aikavälillä, ja pysäköintipaikka löytyy nopeammin. Pysäköinnin hinnoittelulla voidaan myös vaikuttaa kaupunkitilan käyttöön sekä kunnossapidon tehokkuuteen ja laatuun.