Rauna Sarrivaara rakennuttaa työkseen puistoja ja muita Helsingin viheralueita. Työ on paitsi mielekästä Raunalle, myös tärkeää kaikille kaupunkilaisille.
”Viheralueet edistävät kaupunkilaisten hyvinvointia. Helsinki on vehreä kaupunki, ja pyrin omassa työssäni pitämään sen sellaisena. Yhtenä tehtävänäni on varmistaa, että arvokkaita vanhoja puita ei vaurioiteta katutöiden aikana. Juuri äskettäin Väinö Tannerin kentän kupeessa mietimme tarkoin mihin raitiovaunujen piuhoja kannattelevat pylväät sijoitetaan, jotta ne eivät häiritse alueen puita”, Rauna selittää.
Sarrivaara ja hänen kollegansa Sari Niinivirta-Mamonoff toimivat yhteistyössä kilpailutettujen urakoitsijoiden kanssa, valvovat rakennustöiden etenemistä ja antavat ohjeita projektin aikana. Projektipäälliköiden vastuu ei kuitenkaan pääty urakan valmistumiseen, sillä vihertöillä on aina kahden vuoden takuu.
”Takuuaikana vierailemme säännöllisesti valmistuneissa kohteissa ja tilaamme mahdollisia parannustöitä. Tänään kävin Tokoinrannassa tarkistamassa, miten viime syksynä istutetut kirsikkapuut ovat lähteneet kasvamaan. Käynnin jälkeen päätimme lisätä puiden tuentaa”, Rauna kertoo.
Projektipäälliköt huolehtivat myös siitä, että Helsinkiin istutetaan mahdollisimman hyvälaatuisia taimia. ”Kasvien valintaan liittyy paljon muutakin kuin se, miltä ne näyttävät. Ilmasto lämpenee, ja vaarana on, että ulkomailta leviää uusia kasvitauteja. Niiden ehkäisemiseksi on tärkeää suosia kotimaista kantaa olevia kasveja ja kiinnittää huomiota lajien geneettiseen monimuotoisuuteen.”
Vaikka Rauna on ollut nykyisessä virassaan vasta reilun puolen vuoden ajan, on hän työskennellyt viherurakoinnin parissa jo 90-luvulta saakka.”Oma polkuni on kulkenut metsätalouden perustutkinnon kautta puutarhuriksi ja hortonomiksi. Rakennuttajan työssä on hyötyä siitä, että olen ollut itsekin lapion varressa. Hahmotan, mitä on mahdollista toteuttaa ja miten rakennusurakka käytännössä etenee”, Rauna pohtii.
Toistaiseksi projektipäällikön mieleenpainuvin urakka on ollut suurten tammien siirtäminen Raide-Jokeri-työmaan tieltä Pihlajamäestä Taliin viime syksynä. ”Suurten puiden siirtoa ei ole vastaavalla kalustolla Suomessa aiemmin tehty. Oli hämmästyttävää nähdä, miten yhtäkkiä isot puut saatiin siirrettyä kasvamaan aivan toiseen paikkaan. Kiertotalousajattelu onkin vähitellen yleistymässä myös viherrakentamisessa”, Rauna kertoo.
Työssä palkitsevinta Raunan mukaan on nähdä viheralueiden käyttäjien aito ilo. Erityisesti lämmittää se, miten vilpittömän innoissaan lapset ovat päästyään uudenkarheisiin leikkipuistoihin. Raunalla onkin toive kaikille kaupunkilaisille: ”Pidetään yhdessä huolta puistoista ja muista viheralueista, jotta saamme nauttia niistä jatkossakin.”
Teksti ja kuva: katutöiden kirjeenvaihtaja Elli Pukkinen