Ruotsalaisuuden viikkoa juhlitaan kulttuuritaloissa, kirjastoissa, museoissa ja Helsinki-kanavalla

Ruotsin kieli ja kaksikielisyys ovat elävä ja hauska osa kaupunkielämäämme. Helsingin kaupunki haluaa nostaa tämän esiin ja juhlistaa ruotsalaisuuden viikkoa ruotsinkielisellä ohjelmalla.
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osallistuu leikkimieliseen tietovisaan helsinkiläisten koululaisten kanssa ruotsalaisuuden viikolla. Kuva: Jetro Stavén
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osallistuu leikkimieliseen tietovisaan helsinkiläisten koululaisten kanssa ruotsalaisuuden viikolla. Kuva: Jetro Stavén

Keskustakirjasto Oodi, Vuotalo ja Hakasalmen huvila tarjoavat viikon aikana ruotsinkielisiä keskusteluja, opastuksia, konsertteja ja teatteria. Kaupunki järjestää erityisesti Helsingin yläkouluille suunnatun leikkimielisen tietovisan, joka on kaikille katsottavissa suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Leikkisä tietovisa Helsinki-kanavalla

Ruotsalaisuuden viikkoa juhlistetaan myös tietovisalla Helsinki-kanavalla suorassa lähetyksessä torstaina 3. marraskuuta kello 13.15. Tietovisa on suunnattu erityisesti Helsingin yläkouluille ja se nostaa esille ruotsin kieltä ja kaksikielisyyttä elävänä osana kaupunkielämäämme.

Visailussa testataan Helsinki-tietoutta ja samalla voi hauskalla tavalla harjoitella ruotsin kieltä. Visailuun osallistuu virtuaalisesti oppilasjoukkueita kouluista ympäri kaupunkia sekä opettajajoukkue, mutta visailu on avoin kaikille kiinnostuneille. Viime vuonna visailuun osallistui yli 100 oppilasjoukkuetta, ja kilpailun voitti opettajien joukkue. Tänä vuonna tietokilpailuun osallistuu myös Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

– Ruotsi on toinen kansalliskielemme ja Helsinki on kaksikielinen kaupunki. Ruotsinkielisyys on elävä osa kaupunkielämäämme, ja siitä meidän kaikkien tulee olla iloisia ja ylpeitä. Me Helsingin kaupungilla juhlimme mielellämme ruotsin kieltä Suomessa ja Helsingissä ja teemme yhteistyötä useiden ruotsalaisuuden viikon tapahtumien kanssa. Toteutamme muun muassa tämän leikkisän tietovisan, ja olen iloinen, että voin osallistua siihen. Sillä, mikä joukkue voittaa, ei ole merkitystä. Tärkeää on, että kokoonnumme yhteen juhlistamaan Helsingin ruotsinkielisyyttä ja pidämme samalla hauskaa yhdessä, sanoo pormestari Vartiainen.

Ruotsinkielistä ohjelmaa koko viikon ajan

Oodissa voi tavata ahvenanmaalaisen tähtikokin Michael Björklundin, joka sekä kokkaa että kertoo ruoanlaitosta ja kirjoistaan maanantaina 31. lokakuuta. Viikon aikana voi tutustua myös moniin ruotsinkielisiin järjestöihin, joilla on omat pop-up pisteensä Oodissa.

Keskiviikkona 2. marraskuuta ympäristöjärjestö Natur och Miljö toivottaa kaikki tervetulleiksi keskusteluun Suomen metsä- ja ilmastopolitiikasta. Luckans UngInfo ja Luckanin integraatio tarjoavat drop-in-ohjausta ja Svenska Nu:lla on vieraana muun muassa ruotsinsuomalainen juontaja Erkki Kuronen Ruotsin radion Sisuradiosta samana päivänä. Voit myös kokkailla Marttaliiton seurassa ja keskustella suomenruotsalaisesta ruokakulttuurista perjantaina 4. marraskuuta. Lauantain perhekarnevaaleilla 5. marraskuuta on luvassa tietoa lapsille suunnatusta toiminnasta ja ohjelmista. Tarjolla on tietysti myös leikkiä, askartelua, Rimjam-runojamit ja Robin Hundin konsertti! Oodin ruotsalaisuuden viikko päättyy maanantaina 7. marraskuuta kun Kansallinen peliviikko käynnistyy tämän vuoden juniorien Suomen mestarin Oliver Wartiovaaran simultaanishakilla.

Kulttuurikeskus Vuotalo tarjoaa teatteria, elokuvia, keskustelua ja musiikkia. Teatteri Viirus vierailee talossa monologiesityksellä Sångerskan tiistaina 1. marraskuuta. Keskiviikkona 2. marraskuuta Vilhelm Mobergin klassikon Utvandrarna (Maastamuuttajat) uudelleenfilmatisointi vie meidät valtamerien yli, elämän ja kuoleman, rakkauden ja surun kautta. Perjantaina 4. marraskuuta ruotsalaisuuden viikon klubi-illassa kuullaan kolme eri yhtyettä: Bubbeli, joka esiintyy The Runeberg Orchestran kanssa, pop-rock-yhtye Vink ja tukholmalainen indietrio Tiger. Vuotalon ruotsalaisuuden viikko huipentuu keskusteluohjelmaan lauantaina 5. marraskuuta, jossa Bettina Sågbomin haastateltavana on Hanoi Rocks -kitaristi Andy McCoy. Kuulemme myös Andyn uusia ja vanhempia kappaleita, jotka hän esittää yhdessä trionsa kanssa.

Hakasalmen huvilassa voi osallistua ruotsinkielisille opastuksille Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyssä torstaina 3. marraskuuta. ja lauantaina 5. marraskuuta. Sunnuntaina 6. marraskuuta ruotsalaisuuden päivän kunniaksi järjestetään matinéakonsertti, jossa kuullaan monipuolisen muusikon ja säveltäjien Carita Holmströmin kamarimusiikkia vuosilta 1977–2022.

Ohjelmien kieli on pääsääntöisesti ruotsi. 

Kultuuriviikkoa svenska veckan (ruotsalaisuuden viikko) vietetään aina marraskuussa svenska dagenin 6.11 (ruotsalaisuuden päivä) yhteydessä. Tänä vuonna svenska veckania vietetään 30.10.-6.11.