Möt stjärnkock på Ode, upplev Andy McCoy och virtuell frågesport under svenska veckan i Helsingfors

Svenskan och tvåspråkigheten är en levande och rolig del av vårt stadsliv. Helsingfors stad vill lyfta fram detta och firar svenska veckan med svenskspråkigt program.
Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen deltar i en lekfull frågesport tillsammans med högstadie-elever under svenska veckan.  Bild: Jetro Stavén
Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen deltar i en lekfull frågesport tillsammans med högstadie-elever under svenska veckan. Bild: Jetro Stavén

Centrumbiblioteket Ode, Nordhuset och Villa Hagasund erbjuder diskussioner, guidningar, konserter och teater på svenska under veckan. Staden ordnar en lekfull frågesport som riktar sig särskilt till högstadieskolorna i Helsingfors och som kan ses online på Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst) 

Lekfull frågesport om Helsingfors på Helsingforskanalen

Helsingfors stad firar svenska veckan med en direktsänd frågesport på Helsingforskanalen torsdagen den 3 november kl. 13.15. Frågesporten riktar sig särskilt till Helsingfors högstadier och lyfter fram svenskan och tvåspråkigheten som en levande och rolig del av vårt stadsliv. Frågesporten testar kunskaper om Helsingfors och ger också intressant information som alla inte nödvändigtvis känner till. I frågesporten deltar virtuellt elevlag från skolor runt om i stan och ett lärarlag, men frågesporten är öppen för alla intresserade. I fjol deltog fler än hundra elevlag i frågesporten och lärarlaget vann den gången. I år deltar dessutom Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen i frågesporten.

”Svenska är vårt andra nationalspråk och Helsingfors är en tvåspråkig stad. Svenskan är en levande del av vårt stadsliv och det ska vi alla vara glada och stolta över. Vi på Helsingfors stad firar gärna svenska språket i Finland och Helsingfors och samarbetar med en rad evenemang under svenska veckan. Vi ordnar bland annat denna lekfulla frågesport, och jag är glad över att kunna delta i den. Vilket lag som vinner spelar ingen roll. Det viktiga är att vi samlas kring svenskan i Helsingfors och har roligt tillsammans,” säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsingfors kulturhus, bibliotek och museer firar med svenskt program 

Inled veckan på Ode tillsammans med den åländska stjärnkocken Michael Björklund som både lagar mat och berättar om matlagning och sina böcker på måndagen den 31 oktober. På Ode kan man också bekanta sig med olika svenskspråkiga organisationer som har pop-ups där under veckan. På onsdagen den 2 november hälsar miljöorganisation Natur och Miljö alla välkomna på en debatt om den finska skogs- och klimatpolitiken. Luckans UngInfo och Luckan integration har drop-in vägledning och Svenska Nu har bland annat den sverigefinska programledaren Erkki Kuronen från Sisuradio på Sveriges Radio på besök samma dag.

Laga mat med Marthaförbundet och diskutera finlandssvensk matkultur på fredagen den 4 november. På lördagens Familjekarneval den 5 november blir det information om verksamhet och program för barn. Då blir det naturligtvis också lek, pyssel, Rimjam och en konsert med Robin Hund! Odes svenska vecka avrundas måndagen den 7 november när Den nationella spelveckan sparkas i gång med en schacksimultan av årets finska juniormästare Oliver Wartiovaara.

Kulturcentret Nordhuset bjuder på teater, film, diskussion och musik. Teater Viirus gästspelar på Nordhuset med monologföreställningen Sångerskan på tisdagen den 1 november. Den nya filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna tar oss över världshav, genom liv och död, kärlek och sorg på onsdagen den 2 november. På fredagen den 4 november får vi höra ny musik av tre olika band under svenska veckans klubbkväll – Bubbeli som uppträder tillsammans med The Runeberg Orchestra, pop-rockbandet Vink och till slut indietrion Tiger från Stockholm. Nordhusets svenska vecka kulminerar i Bettina Sågboms intervju samt nya och äldre låtar med Hanoi Rocks-gitarristen Andy McCoy på lördagen den 5 november.

På Villa Hagasund kan men delta i guidningar på svenska i utställningen Brottets och kärlekens gator på torsdagen den 3 november och lördagen den 5 november. Svenska dagen till ära blir det en matinékonsert med den mångsidiga musikern och kompositörer Carita Holmströms kammarmusik från 1977–2022 på söndagen den 6 november.

Kulturveckan svenska veckan firas alltid i november i samband med svenska dagen 6.11. I år firas svenska veckan 30.10-6.11.2022.