Toisen vuosikurssin opiskelijat Karoliina Maukonen ja Anna Mäenpää leipovat ryhmänsä mukana leipää myyntiin tulevaan lauantain Roihuvuoren kyläjuhlaan. Pullat leivotaan vasta aamulla, mutta pidempään kestävät leivät alkavat olla valmiita. Osaa niistä kannetaan jo Safkabiiliin, Stadin AO:n omaan ruokarekkaan.
Karoliina Maukonen ja Anna Mäenpää kertovat, että elintarvikealan opinnot houkuttivat rakkaan harrastuksen takia: kumpikin pitää leipomisesta. Tytöt opiskelevat elintarvikealan perustutkinnossa leipuri-kondiittori-osaamisalalla.
Safkabiilissä toimimisesta kummallakaan ei ole vielä kokemusta, mutta tässä sitä parhaillaan hankitaan. Anna Mäenpäällä on tiedossa seuraavana päivänä yksi myyntivuoro, Karoliina Maukosen vuoro on seuraavalla viikolla Myllypuron kampuksella pidettävässä yritystapahtumassa.
He ovat tyytyväisiä Stadin AO:ssa saamaansa opetukseen, ja lisäksi he ovat opiskelun aikana saaneet uusia kavereita.
Opettaja Niina Hyvärinen kertoo hymyssä suin, ettei hänen ole tarvinnut lahjoa opiskelijoitaan lauantain Safkabiilin työvuoroihin. Korvauksena menetetystä vapaapäivästä he saavat jatkossa yhden maanantain vapaaksi.
Opinnot ryhmässä ovat edenneet niin hyvin, että ainakin kahdella toisen vuosikurssin opiskelijoista on jo työpaikka valmiina. Eikä laadukkuudesta ole tarvinnut tinkiä, sillä oppeja päästään näyttämään myös tulevassa Taitaja2024-kilpailussa. Opettaja ei lähde veikkaamaan vielä tässä vaiheessa, onko joukossa myös kisan finalisti.
Oppisympäristönä koko kaupunki
Koulutuspäällikkö Dan Koskinen kertoo, että Stadin AO:ssa oli haaveiltu ruokarekasta useita vuosia. Kun auto lopulta järjestyi, sen nimeämisestä järjestettiin kilpailu. Ehdotuksia tuli paljon, ja kilpailua varten nimetty pieni ryhmä valitsi voittajan. Nimi Safkabiili teipattiin lopulta auton kylkiin.
Ensimmäiseksi Safkabiili huristi koulun omiin tapahtumiin. Viime keväänä se kiersi peruskouluissa ja markkinoi samalla ammatillista koulutusta.
Koskinen muistuttaa, kuinka pääkaupungin koululaisten ja opiskelijoiden oppimisympäristö halutaan ulottaa koko kaupunkiin.
– Safkabiili tukee ajatusta vahvasti. Ruokarekassa oppii työskentelemään liikkuvassa ympäristössä ja samalla saa eri näkökulmia ruokatuotteisiin.
Esivalmistus ja hygienia tulevat tutuksi hieman uudesta näkökulmasta, samoin asiakaspalvelu ja myyntiä.
Safkabiilin tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä hieman avoimia.
– Mahdollisuuksia on paljon. Yksi tavoite on saada ainakin osa opiskelijoita innostumaan yrittäjyydestä. Autossa sitä pääsee toteuttamaan, ja opiskelun aikana on mahdollista kehittää ruokarekassa myytäviä tuotteita.
Ajatuksena on ollut myös, että yhteishaun aikaan Safkabiili voisi kiertää peruskouluja ja vinkata samalla alan opinnoista.
Koskinen kertoo, että autoa on mahdollista jatkossa tarjota myös opiskelijaporukan käyttöön yrittäjyyden tutkinnon osana.
Teksti: Kirsi Riipinen