Staran vihersuunnittelija Kirsti Oksanen kannustaa asukkaita lähtemään kesäkukkaretkelle eri kaupunginosiin.
– Helsinki on paljon muutakin kuin keskusta. Kukkaentusiasti voi suunnata kesäkukkaretkelle ja samalla tutustua uusiin kaupunginosiin, vinkkaa Oksanen, joka on jo vuosikymmenten ajan suunnitellut Helsingin puistojen ja katualueiden kesäkukkaryhmät ja astiaistutukset.
Lajikkeiden valintaan vaikuttavat niin paikka, trendit kuin istutuskohteen olosuhteet – esimerkiksi aurinkoon ei pidä laittaa varjon kasveja ja päinvastoin. Nykyisin istutukset toimivat myös pölyttäjien keitaina keskellä kivikaupunkia.
Lue vinkit kukkakierrosta varten
Kirsti Oksanen suosittelee tutustumaan esimerkiksi seuraaviin Helsingin kukkakohteisiin.
Vauhtitien kokeilukukkaryhmä on yksi Kaupunginpuutarhan kenttäkokeilukohteista, joissa nähdään, miten uudet kausikasvien lajit ja lajikkeet menestyvät julkisissa istutuksissa. Istutuksen puiston puolella sävyt ovat oranssia, punaista ja keltaista, ja kadun puolella päävärinä on pinkki. Monet kasvilajeista houkuttelevat hyönteisiä.
Karhupuiston (Viides linja 15) tuhannet taimet istutettiin perinteisesti yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Kaupungin suurimmassa kukkaryhmässä on toiveiden mukaisesti runsaasti punaisia ja oransseja kukkia. Kookkaat kasvit muodostavat selkeät ympyrät raitoineen. Niittymäisillä alueilla puolestaan näkee muun muassa Golden Jubilee- ja Astello Indigo -iisoja, New Look -hopeavillakkoja ja Geyser White -sirokesäkynttilöitä.
Topeliuksen puisto osoitteessa Välskärinkatu 14 on yksi Helsingin harvoista muotopuistoista, joka koostuu sekä luonnonmukaisesta että geometrisestä osasta. Rungolliset tulikruunut sopivat kokonaisuuteen muotoon leikattujen hopeapajujen kanssa. Väreinä on keltaista, punaista ja oranssia. Tummalehtiset daaliat ja begoniat puolestaan korostavat värejä ja antavat syvyyttä istutukseen.
Kasvit kuin ornamenttimainen tapettikuvio Annalassa
Annalan kartanonpuisto Hämeentie 154:ssä on ennen kaikkea tunnettu pyöreiden kukkaryhmiensä tapetti-istutuksista. Tiheällä istutuksella ja leikkaamisella kasveista muodostuu vanhojen tapettien kuviointia muistuttava ornamenttimainen kokonaisuus. Kolmiulotteisuus saadaan aikaan kasvien korkeuseroilla. Tapettiryhmät juontavat juurensa 1800-luvulle, ja esimerkiksi Esplanadinpuistossa ne koristivat 1910-luvulla Runebergin patsaan ympäristöä.
– Tapettiryhmien perinteisistä lajeista vain hopeavillakkoa saa kauppapuutarhoista. Kotipuutarhassa voi ornamenttimaisia kuvioita istuttaa hopeavillakon lisäksi samettikukista, mehikasveista ja matalasta kesäbegoniasta. Muutkin tiiviskasvuiset selkeät lajit sopivat kuvioihin, Oksanen vinkkaa.
Malmilla näyttävimmät kesäkukat sijoitetaan astioihin molemmille puolille ostoskeskusta. Tänä kesänä Ylä-Malmin puolella selkeät vaaleanpunaiset ja keltaiset kannat tuovat voimaa istutukseen samalla kun sirokesäkynttilät ja siniverbenat keventävät kokonaisuutta. Kukat on sijoitettu aiempaa lähemmäksi torimyyntiä ja ostokeskuksen sisäänkäyntiä. Ala-Malmin torilla ostoskeskuksen ja Malmitalon välissä istutuksiin ryhtiä tuovat rungolliset kesäkoisot.
Malmin kannat on kasvatettu Kaupunginpuutarhalla siemenestä. Monet kaupungin kannoista ovat kuitenkin jo kukkineet ympäri Helsinkiä vuosikymmenten ajan, sillä niiden juurakot tuodaan syksyllä Kaupunginpuutarhalle talvehtimaan ja hyödetään jälleen keväällä kasvuun.
Uusia lajeja kokeillaan Hiekkalaiturintiellä ja Vauhtitiellä
Meren rannalla Aurinkolahden aukiolla istutuksiin on valittu kasveja, jotka sietävät hyvin tuulta. Toisessa merellisessä kukkakohteessa Hiekkalaiturin aukiolla ovat pärjänneet pienehköt siemenestä kasvatetut kannat. Merenrannalle tuuliseen ja aurinkoiseen paikkaan sopivat esimerkiksi amppelirusokit, koristeheinät, siniviuhkat ja sirokesäkynttilä.
Työnimellä ”Urbaaniaukio" kulkevassa kohteessa Hiekkalaiturintien varrella kokeillaan Vauhtitien tavoin uusia lajeja.
Myllypuron Orpaanporraksen (Neulapadontie 12) yhdistelmässä on keltaisia, sinisiä ja vaaleanpunaisia kukkia kuudessa kukka-astiassa. Maailman parhaaksikin perhoshoukuttimeksi kutsutut syyssyrikät houkuttelevat perhosia loppukesällä ja tuoksuvat herkullisilta.
Siniviuhkat istutuksen reunakasveina ovat erittäin sopivia julkisiin istutuksiin. Ne kukkivat kauniisti, mutta vanhoja kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Kaupunginpuutarhalla kasvatetaan noin 2 500 siniviuhkaa vuosittain ja se on käytetyin laji reunakasvina petunioiden jälkeen. Niitä on kasvatettu 4 800.
Kaupunginpuutarha on kasvattanut kesäkukkia jo yli sata vuotta
Kaupintien sillalla lähellä Pohjois-Haagan juna-asemaa mustissa kukka-astioissa pääväreinä ovat keltainen ja sininen, joita täydentävät ruskealehtiset heinät ja kaneliväriset petuniat. Täällä monihaaraiset auringonkukat kukkivat koko kesän.
– Valitsin näihin istutuksiin mainittuja värejä ja kasveja, koska Kaupintien sillan ympäristö on muuten värimaailmaltaan aika monotoninen tummia tiiliseiniä. Tällaisiin paikkoihin on inspiroivaa luoda asetelmia, jotka tavallaan pehmentävät tai ovat vastakohtia ympäristölle, Niitä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin, Kirsti Oksanen sanoo.
Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos, joka suunnittelee ja toteuttaa Helsingin kausikasvi-istutukset Kausikasvit Helsingissä -linjauksen mukaisesti. Kaupunkiympäristön toimiala linjaa vuosittain kohteet ja istutusten määrän.
Kesäkukat on kasvatettu jo yli sadan vuoden ajan Kaupunginpuutarhalla, ja ne istutetaan kaupungin puistoihin ja aukioille juhannukseen mennessä. Kukkaloisto on parhaimmillaan heinä–elokuun vaihteessa.