Stara testaa meriveden lämpöä hyödyntävää lumensulatus- ja puhdistuslaitetta

Stara testaa maaliskuussa 2022 meriveden lämpöä hyödyntävää lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Jätkäsaaressa.
Lumensulatus- ja puhdistuslaite paikallaan Jätkänsaaren Saukonlaiturissa. Kuva: Clewat Oy

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testaa lämmittämätöntä merivettä hyödyntävää lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Helsingin Jätkäsaaressa. Kuukauden kestävä kokeilu alkaa 1.3. ja sen aikana on tarkoitus sulattaa noin 500 kuormallista lunta. Kokeilun tavoitteena on löytää uusia lumenkäsittelyratkaisuja sekä vähentää lumenkuljetuksia kaupunkialueella.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Helsingissä, kun vastaavaa laitetta testataan asutuksen läheisyydessä ja lunta sulattava vesi pumpataan suoraan merestä. Jätkäsaaren kokeilussa käytetään Clewat Oy:n lumensulatus- ja puhdistuslaitetta, joka alhaisen melutasonsa ansiosta sopii hyvin käytettäväksi myös asutuksen lähellä. 

- Ahtaassa Helsingissä on vain vähän tilaa lumen varastointia varten ja isot paineet löytää ratkaisuja erityisesti rantojen läheisyyteen. Jos kokeilu onnistuu hyvin, niin olemme lähempänä ratkaisua, jossa lunta ei enää tarvitse kipata puhdistamattomana mereen, kaupunkitekniikan ylläpidon tuotantopäällikkö Tero Koppinen Starasta sanoo.

Stara testasi kahta samankaltaista laitetta myös viime vuonna Viikin lumenvastaanottopaikan läheisyydessä. Silloin kokeilussa hyödynnettiin 10–14-asteista puhdistettua jätevettä. Kolmen viikon aikana 1 000 sulatetusta lumikuormasta saatiin suodatettua 12 000 kiloa eli liki kuormallinen roskaa, joukossa myös mikromuovia. Sähköä yhden lumikuorman sulattamiseen ja puhdistamiseen kului vain kuudesosa siitä, mitä lumen kuljettaminen vastaanottopaikalle veisi.

Staran tavoitteena on vuoteen 2023 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tavoite on yhteinen kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Stara on kaupunkiympäristön toimialan kanssa mukana myös neljässä muussa lumenkäsittelyyn liittyvässä kokeilussa.

Kuva: Juha Sipilä