Suomen kasvuyritykset keskittyvät Helsingin seudulle – taloudellinen painoarvo merkittävin koko maassa

Helsingin seutu on merkittävä kasvuyritysten toimintaympäristö ja sijoittumispaikka. Alueella toimii noin 42 prosenttia kaikista maan kasvuyrityksistä. Ne vastaavat yli 63 prosentista koko maan kasvuyritysten liikevaihdosta ja noin 50 prosentista henkilöstöstä. Helsingissä ja Helsingin seudulla suurin yksittäinen toimiala kasvuyritysten määrällä tarkasteltuna on informaatio- ja viestintä. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta tutkimusjulkaisusta Kasvuyritykset Helsingissä.
Koko 2010-luvun Helsingin seutu on vastannut noin puolesta koko maan kasvuyritysten luomasta uudesta liikevaihdosta ja työllisyydestä. Kasvuyritysten määrä on vaihdellut noin 300–500 yrityksen välillä tällä ajanjaksolla.
Koko 2010-luvun Helsingin seutu on vastannut noin puolesta koko maan kasvuyritysten luomasta uudesta liikevaihdosta ja työllisyydestä. Kasvuyritysten määrä on vaihdellut noin 300–500 yrityksen välillä tällä ajanjaksolla.

Kasvuyritykset synnyttävät uusia työpaikkoja ja luovat talouskasvua. Kasvuyrittäjyyden kautta tuodaan myös uusia innovaatioita markkinoille ja uudistetaan toimialoja. Kasvuyritysten toiminta ja menestys Helsingissä lisäävät kaupungin taloudellista elinvoimaa ja kilpailukykyä.

Kaupunginkanslian uudessa tutkimusjulkaisussa Kasvuyritykset Helsingissä tarkastellaan koko maan, seutukuntien ja pääkaupunkiseudun kasvuyritysten tilannetta ja taloudellista merkitystä, alueellista sijoittumista ja toimialarakennetta. Kasvuyrityksellä tarkoitetaan yritystä, jonka henkilöstö kasvukauden alussa on vähintään 10 henkilöä ja joka seuraavan kolmen vuoden aikana ylittää 20 prosentin keskimääräisen henkilöstön vuosikasvun. 

Kasvuyrittäjyys on Suomessa vahvasti keskittynyt ilmiö – Helsingin seutu tärkein uuden liikevaihdon ja työllisyyden luoja 

Valtaosa kasvuyrityksistä toimii Suomessa maan suurissa kasvukeskuksissa. Näiden joukosta Helsingin seutu nousee esille tärkeimpänä alueena kasvuyrittäjyydelle ja sen kautta syntyville talousvaikutuksille. Koko 2010-luvun Helsingin seutu on vastannut noin puolesta koko maan kasvuyritysten luomasta uudesta liikevaihdosta ja työllisyydestä. Kasvuyritysten määrä on vaihdellut noin 300–500 yrityksen välillä tällä ajanjaksolla. Seudun kasvuyritysten liikevaihdon osuus kaikista maan kasvuyrityksistä on myös viime vuosina kasvanut, kun muun Suomen kasvuyritysten liikevaihto-osuus on laskenut. Seutu vetää puoleensa uusia yrittäjiä muun muassa korkean osaamistason, suuren väestömäärän ja monipuolisen palvelutarjonnan ansiosta. 

Suomen voimakkaimmin kasvavat kasvuyritykset Helsingissä

Helsingin kaupunki nousee tutkimusjulkaisun tietojen mukaan Suomen tärkeimmäksi kasvuyritysten sijoittumispaikaksi. Kaupunkiin on keskittynyt Suomen kasvuyrityksistä noin 23 prosenttia ja niiden liikevaihto on jopa noin 45 prosenttia koko maan kasvuyritysten liikevaihdosta. Samalla kun kaikkien Helsingissä toimivien yritysten kokonaisliikevaihto on laskenut, kasvuyritysten liikevaihto on noussut ennätyslukemiin nostaen samalla kasvuyritysten osuuden Helsingin yrityskannan liikevaihdosta noin 12,7 prosenttiin. Kasvukaudella vuosina 2018–2021 Suomen voimakkaimmin kasvaneista 14 kasvuyrityksestä 80 prosenttia sijoittui pääkaupunkiseudulle ja näistä seitsemän toimi Helsingissä. Myös tulevaisuus näyttää valoisalta kasvuyrityksille – kaupungissa toimiviin yrityksiin on viime vuosina kohdistunut merkittäviä pääomasijoituksia.

Informaatio- ja viestintäalan kasvuyritykset merkittävässä asemassa Helsingin seudulla

Helsingin seudun toimialarakenne on kasvuyritysten osalta muun Suomen tavoin melko laajapohjainen. Erityisesti seudulla nousevat esille informaatio- ja viestintäala, kiinteistöala sekä ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta.

Työllisyyden osalta merkittävin toimiala Helsingin seudulla on viime vuosien aikana ollut hallinto- ja tukipalvelut, jonka kasvuyritykset työllistivät kasvukauden 2021 lopussa noin 8 200 henkilöä. Tästä seuraavina tulivat informaatio ja viestintä (noin 5 800 henkilöä), ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (noin 5 000 henkilöä) sekä rakentaminen (noin 4 000 henkilöä).

Informaatio- ja viestintätoiminnan merkitys on Helsingin seudulle ja etenkin Helsingille suuri. Toimiala on kasvattanut henkilöstö- ja liikevaihto-osuuttaan Helsingin seudulla viimeiset 10 vuotta ja kehityssuunta näyttää 2020-luvun alussa yhä nousujohtoiselta. Kasvukauden 2018–2021 lopussa Helsingin seudun informaatio- ja viestintäalan kasvuyrityksissä työskenteli yli 10 prosenttia koko toimialalla työskentelevästä henkilöstöstä. Kasvukauden lopussa Helsingin seudulla kirjattiin 63 informaatio- ja viestintäalan kasvuyritystä, mikä oli enemmän kuin millekään muulle toimialalle.