Taiteilija Katja Tukiaisen muotokuva Helsingin kaupunginvaltuuston entisestä puheenjohtajasta Mari Puoskarista paljastettiin

Helsingin kaupunginvaltuuston entisen puheenjohtajan Mari Puoskarin muotokuva paljastettiin kaupungintalolla 30. maaliskuuta.
Mari Puoskari ja Katja Tukiainen muotokuvan julkistustilaisuudessa.

Helsingin kaupunginvaltuuston entisen puheenjohtajan Mari Puoskarin muotokuva paljastettiin kaupungintalolla 30. maaliskuuta. Muotokuvan tekijä on taiteilija Katja Tukiainen.

Mari Puoskari toimi Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017.

Puoskarin puheenjohtajakaudella kaupunginvaltuustossa aloitettiin Helsingin kunnianhimoinen työ ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja uusiutuvien energiamuotojen lisäämiseksi. Lisäksi tehtiin päätökset suurista joukkoliikennehankkeista, kuten Kruunusillat ja Raide-Jokeri.

"Muistelen puheenjohtaja-aikaani hyvin lämpimästi. Teimme hyvää yhteistyötä yli puoluerajojen ja ajalta on jäänyt monia ystäviä", toteaa Puoskari.

Puoskari valittiin kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 2005. Hän on toiminut myös muun muassa kaupunginhallituksen toisena varapuheenjohtajana (2009–2011), liikuntalautakunnassa (2007–2008) ja terveyslautakunnassa (2009–2012).

Muotokuvan kohde saa valita taiteilijan

Puoskarin muotokuvan on tehnyt taiteilija Katja Tukiainen (s. 1969). Tukiainen tunnetaan värikkäistä ja iloisista töistään.

"Kaupungin muotokuvatraditiolla on pitkät perinteet ja on tärkeää, että siinä näkyy eri-ikäisten ja eri aikakausien taiteilijoiden kädenjälki. Katjan työt ovat iloisia, rentoja ja värikkäitä ja halusin siksi valita hänet muotokuvan tekijäksi", kertoo Puoskari.

Puoskarin muotokuva sijoitetaan kaupunginvaltuustosalin lämpiöön, aiempien valtuuston puheenjohtajien muotokuvien viereen.

Muotokuvaperinne alkanut jo 1700-luvulla

Helsingin kaupunginjohtajien ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajien muotokuvaperinne ulottuu 1700-luvun lopulle saakka. Muotokuvakokoelman vanhin teos on taiteilija Nils Schillmarkin maalaus kunnallispormestari Anders Byströmistä vuodelta 1780. Kokoelman tunnetuimpia lienee Albert Edelfeltin maalaama muotokuva Helsingin ensimmäisen kaupunginvaltuuston puheenjohtajasta Leo Mechelinistä vuodelta 1901.

Valtuuston puheenjohtajista alettiin maalauttaa muotokuvia systemaattisemmin kuitenkin vasta 1930-luvulla. Kaupungintalon muotokuvakokoelmassa on kaupunginjohtajien muotokuvat mukaan luettuna yli 60 teosta.

Kuvateksti: Mari Puoskari ja Katja Tukiainen muotokuvan julkistustilaisuudessa.
Kuva: Paavo Jantunen