Konstnären Katja Tukiainens porträtt av Mari Puoskari, tidigare ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige, avtäcktes

Porträttet av Mari Puoskari, tidigare ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige, avtäcktes på stadshuset den 30 mars.
Mari Puoskari ja Katja Tukiainen muotokuvan julkistustilaisuudessa.

Porträttet av Mari Puoskari, tidigare ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige, avtäcktes på stadshuset den 30 mars. Porträttet är målat av konstnären Katja Tukiainen.

Mari Puoskari var ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige 2013–2017.

Under Puoskaris ordförandeskap inledde Helsingfors stadsfullmäktige sin ambitiösa kamp mot klimatförändringen och arbetet för att öka andelen förnybar energi. Dessutom fattade fullmäktige beslut om omfattande projekt inom kollektivtrafiken, till exempel Kronobroarna och Spårjokern.

"Jag minns min tid som ordförande med värme. Vi hade ett fungerande samarbete över partigränserna, och jag har fortfarande många vänner från den tiden", säger Puoskari.

Puoskari valdes för första gången in i stadsfullmäktige 2005. Innan hon valdes till ordförande för fullmäktige var hon andra vice ordförande för stadsstyrelsen (2009–2011), medlem i idrottsnämnden (2007–2008) och hälsovårdsnämnden (2009–2012).

Den avbildade väljer konstnär

Porträttet av Puoskari är målat av konstnären Katja Tukiainen (f. 1969). Tukiainen är känd för sina färggranna och glada verk.

"Stadens porträttradition har långa anor och det är viktigt att konstnärer i olika åldrar och från olika perioder får sätta sin prägel på den. Katjas alster är glada och otvungna med granna färger, och därför ville jag att hon skulle avbilda mig", säger Puoskari.

Porträttet av Puoskari ska placeras i fullmäktigesalens foajé bredvid porträtten av de tidigare fullmäktigeordförandena.

Tradition med porträtt sedan 1700-talet

Porträtten av Helsingfors stadsdirektörer och ordförande för stadsfullmäktige är en tradition som sträcker sig tillbaka till slutet av 1700-talet. Det äldsta verket i stadens porträttsamling är porträttet av politieborgmästare Anders Byström, målat av konstnären Nils Schillmark 1780. Ett av de mest kända verken i samlingen är säkert Albert Edelfelts porträtt av den första ordföranden för Helsingfors stadsfullmäktige Leo Mechelin från 1901.

Det var dock först på 1930-talet man började porträttera fullmäktigeordförandena mer systematiskt. Med porträtten av stadsdirektörerna inräknade omfattar stadshusets porträttsamling över 60 verk.

Bildtext: Mari Puoskari och Katja Tukiainen.
Bild: Paavo Jantunen