Talven vaihtelevat olosuhteet ovat suuri haaste katukunnossapidolle

Sääolosuhteet ovat olleet tänä talvena poikkeuksellisen vaativat katukunnossapidolle. Kunnossapito ei pysty vastaamaan riittävän nopeasti vaihtelevien säiden vaa
Talvikunnossapidon työntekijä hakkaamassa jäätä pois kulkuväylältä.

Sääolosuhteet ovat olleet tänä talvena poikkeuksellisen vaativat katukunnossapidolle. Kunnossapito ei pysty vastaamaan riittävän nopeasti vaihtelevien säiden vaatimuksiin koko kaupungin alueella, ja kadut ovat valitettavan kehnossa kunnossa. 

Talven aikana on nähty kovia myrskyjä suurine lumimäärineen, lämpötilan sahaamista nollan ympärillä ja tämän jälkeen lämpimiä päiviä, joista seuraa liukkautta, monttuja sekä vesilätäköitä, jotka eivät pääse poistumaan lumikasojen vuoksi.

Loppuviikoksi ennustetaan jälleen lisää lunta ja pakkasta.

Kaduilla on nyt lumikasoja, liukkautta ja lammikoita

Kunnossapidon työmäärän ja kiireen vuoksi esikaupunkialueiden kadut ja etenkin asuntokadut ovat huonossa kunnossa. Ajoradoilla on jäätynyttä lunta, urautumista sekä reikiintymistä. Kaduilla on vielä paljon lumikasoja, jotka sulavat ja muodostavat siten lammikoita, näin myös joukkoliikennekaduilla.

Jalkakäytävät ovat osittain lumikasojen peitossa ja osittain vaarallisen liukkaita liukkaudentorjunnasta huolimatta. Toisaalta jalkakäytävillä on myös sohjoa ja vettä. Jalkakäytävät ovat epätasaisia.

Liukkautta torjutaan jatkuvasti, mutta koska kadun pinta sulaa ja jäätyy pian taas uudelleen, sepeli päätyy jään alle eikä auta liukkauteen kuin hetkellisesti.

Liukkauden ennakoinnissa auttaa tekstiviestipalvelu, joka varoittaa liukkaasta kelistä. Ohjeet ilmaisen palvelun tilaamiseksi: hel.fi/lumi.

Käytössä ennätysmäärä kalustoa

Kunnossapitotoimenpiteitä tehdään ympäri vuorokauden. Lisäkalustoa on tilattu paljon, jopa ennätysmääriä. Käytössä on lähes 400 talvihoidon yksikköä.

”Katuja avataan, aurataan ja lingotaan, jäätynyttä lunta höylätään ja irrotetaan, lumikasoja poistetaan ja lunta ajetaan lumenvastaanottopaikoille, rappusia ja pysäkkejä avataan lapiotyönä ja jälleen hiekoitetaan”, tiimipäällikkö Tarja Myller kuvailee katukunnossapidon arkea tänä talvena.

Kaupungin kunnossapidettäviä autoliikenteen katuja ja teitä on noin 1200 kilometriä. Pyörä- ja kävelyteitä on noin 2500 kilometriä.

Kuva: Veikko Somerpuro