Vuoden ympäri Helsingissä järjestetään toinen toistaan unohtumattomampia tapahtumia, joita muistellaan vielä pitkään tilaisuuksien päätyttyä. Kun kävijöiltä kysytään, on Helsinki tapahtumakaupunkina elävä, avoin ja turvallinen. Moni suosittelee tapahtumaa ystävälleen ja haluaa itsekin palata takaisin. Tämä käy ilmi Helsingin kaupungin Sponsor Insight Finlandilla ja Salmi Eventlizerilla teettämistä kävijätutkimuksista, joita esiteltiin tiistaina kaupungin tapahtumaseminaarissa.
Helsingin tapahtumat ovat tunnettuudeltaan ja vaikuttavuudeltaan aivan terävintä kärkeä, Klaus Virkkunen Sponsor Insight Finlandista kertoo.
Virkkunen nostaa esimerkiksi juniorijalkapalloturnaus Helsinki Cupin. Heinäkuussa 27 000 lasta vanhempineen osallistui tapahtumaan, mutta jopa 700 000 ihmistä kertoi olevansa tapahtumasta kiinnostunut. Suomalaisista 1,3 miljoonalla on lähipiirissään joku, joka on käynyt tapahtumassa, ja jopa 2,9 miljoonaa suomalaista muistaa kuulleensa Helsinki Cupista.
— Nämä ovat todella kovia lukuja tapahtumalle, Virkkunen sanoo.
Virkkunen muistuttaa myös, että kaikki menestyneet tapahtumat eivät suinkaan ole 50 000 hengelle järjestettyjä, vaan usein ne pienet ja paikalliset tapahtumat ovat osallistujilleen todella tärkeitä.
Kaupungin tapahtumaseminaari on tilaisuus, jonka tarkoituksena on koota tapahtuma-alan toimijat sekä kaupungin asiantuntijat yhteen keskustelemaan ja kuulemaan esimerkiksi siitä, miksi kaupungissa kannattaa järjestää tapahtuma ja mitä Helsinki voi tapahtumajärjestäjälle tarjota.
Ilmastoystävällisempien tapahtumien suunnittelu helpommaksi
Helsinki panostaa vahvasti matkailun ja tapahtumallisuuden kehittämiseen ja haluaa kaupunkistrategian mukaisesti näyttää suuntaa kohti entistäkin kestävämpää, älykkäämpää, elävämpää ja toimivampaa matkailu- ja tapahtumakaupunkia. Kaupungille on tärkeää, että Helsinki on elävä, toimiva ja vastuullinen tapahtumakaupunki, joka tarjoaa erilaisia tapahtumia ja elämyksiä ympäri vuoden.
Viime vuosina on panostettu erityisesti kestävyyteen. Kaupunki on esimerkiksi luonut tapahtumien hiilijalanjälkilaskurin, joka auttaa tapahtumajärjestäjää entistä ympäristöystävällisemmän järjestämisessä. Ensimmäistä kertaa laskuri oli käytössä viime kesän Sideways-festivaaleilla.
Hiilijalanjälkilaskuri soveltuu erikokoisille ja erityyppisille tapahtumille aina ulkoilmatapahtumista kongresseihin sekä hybridi- ja virtuaalitilaisuuksiin. Laskurin käytössä ei tarvita erityistä asiantuntemusta hiilijalanjälkilaskennasta. Laskuriin voi tutustua tapahtumajärjestäjille suunnatulla verkkosivulla.
Uusia tapahtumapaikkoja syntyy
Osana tapahtumaseminaaria järjestettiin paneelikeskustelu Helsingissä ei tapahdu enää mitään – vai miten se nyt olikaan? Keskustelemassa olivat Mikael Castren TAPAUS-tapahtumatoimistosta, Mirkka Rautala LiveNationista, Lumia Ankkuri Messukeskuksesta ja Suvi Kallio Flow Festivalilta.
Paneelin mielestä tulevaisuus tapahtumien osalta näyttää suotuisalta. Kysyntää ja yleisöä tapahtumille riittää, eikä kohtaamisista ihmisten kanssa haluta tinkiä enää pandemiavuosien jälkeen.
Jokainen panelisti toi esiin kuitenkin yhteisen haasteen: Helsingistä puuttuu tapahtumavenue, jossa voi järjestää todella isoja tapahtumia. Mirkka Rautalan mukaan esimerkiksi osa kansainvälisistä suurartisteista menee ohi Helsingin tämän takia. Myös kaupunki on tunnistanut tilanteen.
– Tunnistamme tämän pullonkaulan ja ratkomme haastetta osaltamme. Tilanne vaatii lyhyellä aikajänteeltä alan toimijoilta ja kaupungilta myös uudenlaisten ratkaisuiden löytämistä. Yksi iso venue on pois pelistä, mutta samaan aikaan iloitsemme, miten olemassa olevat tapahtumapaikat kehittyvät ja uusiakin paikkoja on syntynyt Helsinkiin, kaupungin brändi ja tapahtumat -yksikköä vetävä Sanna Forsström sanoo.
Positiivisia uutisia alalta saatiin kuulla viime viikolla, kun kerrottiin ensi vuonna Pasilaan aukeavasta tapahtumapaikasta. Böle Arena & Club vetää 2 800-4 000 kävijää ja tuo toivotun lisän kaupungin tapahtumapaikkatarjontaan. Myös Helsingin Sataman tiloihin on avautumassa uusia tapahtumatiloja ja Lasipalatsikortteliin rakentuvaan Kulttuurikasarmiin saadaan tiloja kulttuurille ydinkeskustaan.
U Nation ja MAMMA MIA! -pilotit onnistuivat
Viime kesänä Helsingissä saatiin nauttia uudenlaisista tapahtumista kahdella tapahtuma-alueellaa. Kansalaistorilla järjestettiin kaksipäiväinen elektronisen tanssimusiikin tapahtuma U Nation ja MAMMA MIA!- menestysmusikaalia esitettiin Kaivopuistossa kymmenen päivän ajan heinäkuussa. Tapahtumat toteutettiin yhteistyössä tapahtumajärjestäjä Live Nationin ja kaupungin kanssa.
Kokeilut kahden tapahtuma-alueen uudenlaisesta käytöstä onnistuivat hyvin.
— Pilotit ovat hyvä tapa kehittää tapahtumallisuutta Helsingissä. Tältä kierrokselta saatuja oppeja hyödynnetään jatkotyössä ja kokeiluja jatketaan tulevaisuudessa. Tästä tulemme käymään tapahtuma-alan kanssa vuoropuhelua, Forsström kertoo.
Tallenne kaupungin tapahtumaseminaarista tulee mahdollisimman pian katsottavaksi Helsinki-kanavalle ja linkki lisätään tähän uutiseen.
Teksti: Heta Ängeslevä
Kuvat: Mika Ruusunen
Helsingin kaupungin tapahtumaseminaari
Helsingin kaupungin tapahtumaseminaari kaupungintalolla.