![Kaksi henkilöä oikealla, vasemmalla lukee Tervetuloa kotiin.](https://stplattaprod.blob.core.windows.net/etusivu64e62prod/styles/1.5_863w_576h/azure/kotosuutinen2.jpg?h=e5aec6c8&itok=D6dzQMFx)
Helsingin, Espoon, Vantaan. Tampereen, Turun ja Oulun yhteinen Tervetuloa kotiin -kampanja kannustaa uusia asukkaita hyödyntämään heille suunnattuja palveluja ja ohjaa niiden äärelle. Kaupunkien kotoutumispalvelut auttavat esimerkiksi työnhakijoita ja työelämän ulkopuolella olevia asukkaita suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa, suomen tai ruotsin kielen oppimisessa sekä työnhaussa. Tervetuloa kotiin -kampanja toteutetaan useilla, kaupungeissa yleisesti puhutuilla kielillä. Kaupunkien tavoitteena on olla Suomeen muuttaneille luotettavia tietolähteitä ja palveluiden tarjoajia, jotka toivottavat uudet asukkaansa tervetulleeksi ja auttavat elämään hyvää elämää uudessa kotikaupungissa.
Suomalaiset ovat taustoiltaan aiempaa moninaisempia
Vuonna 2023 Suomen asukasmäärä kasvoi lähes 40 000 ihmisellä, mikä on suurin nousu sitten vuoden 1956. Valtaosa kasvusta syntyi maahanmuuton seurauksena. Tilastokeskuksen mukaan joka kymmenes Suomessa asuva puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea. Kampanjaan osallistuvissa kaupungeissa muita kieliä puhuvien osuus on 27 % Vantaalla, 24 % Espoossa, 20 % Helsingissä, 15 % Turussa, 10 % Tampereella ja 6 % Oulussa.
Tervetuloa kotiin -kampanjalla kaupungit haluavat viestiä, että kaikki Suomeen muuttaneet ovat tervetulleita riippumatta heidän taustoistaan tai muuton syistä.
– Suomen uudeksi kodikseen valinneet ihmiset eivät ainoastaan tue maamme taloutta, vaan rikastuttavat kulttuuriamme. Monimuotoisuus tekee Helsingistä paremman kodin meille kaikille. Helsinki haluaa olla hyvä kotikaupunki kaikille tänne muuttaneille, sanoo Helsingin kaupungin maahanmuuttojohtaja Glenn Gassen.
Helsingin kaupunkistrategian painopisteenä on varmistaa, että kaupunki tarjoaa hyvän asuinympäristön niin asukkaille kuin vierailijoille. Helsinki on sitoutunut edistämään toiminnassaan yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia sekä olemaan kaupunki, joissa on tilaa erilaisille elämäntyyleille ja mielipiteille.
Kotoutuminen tukee oman polun löytämistä Suomessa
Kotoutumisen tavoite on auttaa Suomeen muuttaneita ihmisiä löytämään oma paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Vuoden 2025 alussa uudistunut kotoutumislaki tarjoaa kotoutujille rajattuja lakisääteisiä kotoutumispalveluja, joiden lisäksi kaupungit tukevat uusia tulokkaita monin eri tavoin.
Työtä etsiviä tai muista syistä työelämän ulkopuolella olevia muuttajia kannustetaan ottamaan yhteyttä kaupunkiin ja käyttämään lakisääteisiä kotoutumispalveluja heti maahan saavuttuaan. Ensimmäinen oleskelulupa tulisi olla myönnetty viimeisen kolmen vuoden aikana. Joissain tapauksissa yli kolme vuotta Suomessa asuneet voivat olla oikeutettuja kotoutumisen palveluihin, jos he ovat esimerkiksi huolehtineet pienistä lapsista kotona yli viiteajan. Asiantuntija arvioi jokaisen asiakkaan tilanteen aina tapauskohtaisesti.
Lisäksi jokainen Tervetuloa kotiin -kampanjaan osallistuva kaupunki tarjoaa laajan valikoiman muita palveluita, jotka tukevat Suomeen muuttaneita nauttimaan hyvästä elämästä omassa kunnassaan. Esimerkiksi uudet tulokkaat, joilla on jo tiedossa työ- tai opiskelupaikka, voivat saada erilaisia Suomeen asettautumista tukevia palveluja.
Kaupunkien palvelut ohjaavat kotoutumista edistävien palvelujen piiriin ja vastaavat kysymyksiin työllistymisestä, kielikursseista, asumisesta, lasten päivähoidosta ja koulunkäynnistä sekä terveydenhuollosta.
Helsingissä Helsinki-infon neuvontapalvelu auttaa kaupungin palveluja koskevissa kysymyksissä yhdeksällä kielellä. Se palvelee: 1) kasvokkain esimerkiksi kulttuurikeskus Stoan toimipisteessä Itäkeskuksessa ja International House Helsingin toimipisteessä Sörnäisissä, 2) puhelimitse soittamalla numeroon 09 310 111 tai 3) lähettämällä viestin chat-palveluun. Chat-palvelun ikonin löydät Helsinki-infon verkkosivujen oikeasta alakulmasta.