Välkommen hem: Finlands sex största städer bjuder in nyanlända att ta del av integrationstjänster

De sex största städerna i Finland har samlat krafterna och skapat en varmhjärtad kampanj för att uppmana nya internationella invånare att ta del av städernas många nyttiga tjänster för nyanlända. I början av 2025 överfördes det övergripande ansvaret för att tillhandahålla lagstadgade integrationstjänster från staten till kommunerna.
Två personer till höger, till vänster står det 'Välkommen hem'
Kampanjen Välkommen hem, skapad av de sex största städerna i Finland, uppmanar nyanlända från utlandet att använda städernas nyttiga tjänster. Bild: KasKas

Städerna Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors, Åbo och Uleåborg i Finland har samlat krafterna för att lansera en gemensam kampanj utformad för att dra uppmärksamhet till nyligen genomförda lagändringar, som överför utvalda tjänster till landets kommuner. Kampanjen Välkommen hem uppmanar nyanlända invånare att fullt ut utnyttja respektive stads många nyttiga tjänster för nykomlingar. Bland annat kan städernas lagstadgade tjänster vara till hjälp för behöriga arbetssökande och personer som befinner sig utanför arbetslivet med att anpassa sig till samhället i Finland, lära sig finska eller svenska samt att hitta arbete. Kampanjen Välkommen hem lanseras den 10 februari på städernas digitala kanaler och kommer att fortgå i cirka två veckor. Meddelandet kommer att förmedlas på flera språk och representera det språk som talas

mest i var och en av de deltagande städerna. Syftet med kampanjmeddelandet är att till befintliga internationella invånare och personer som planerar att flytta till eller vistas i Finland förmedla att det övergripande ansvaret för att tillhandahålla lagstadgade integrationstjänster nu åligger kommunerna i Finland. Städerna ifråga hoppas även på att kunna förmedla att de kommer att vara en tillförlitlig och respektfull partner i att hjälpa sina nya invånare skapa och njuta av ett bra liv i sin nya hemstad.

Var tionde invånare i Finland talar nu ett främmande språk

Under 2023, det sista året för vilket det för närvarande finns statistik tillgängligt, ökade befolkningen med närmare 40 000 personer – den största ökningen sedan 1956. Detta förklarades delvis genom ankomsten av människor som flydde kriget i Ukraina och som fick uppehållstillstånd det året. Enligt Statistikcentralen talar nu var tionde invånare i Finland ett annat modersmål än finska, svenska eller samiska. I de sex städer som medverkar i kampanjen uppgår befolkningen med ett främmande modersmål till 27 procent i Vanda, 24 procent i Esbo, 20 procent i Helsingfors, 15 procent i Åbo, 10 procent i Tammerfors och 6 procent i Uleåborg.

Ett annat viktigt mål för kampanjen Välkommen hem är att städerna ska kommunicera meddelandet om att alla invandrare är välkomna, oberoende av deras bakgrund eller orsaken till att de har kommit till Finland. Finlands sex största städer är medvetna om att nyanlända i landet är viktiga av många orsaker.

”Jag är obevekligt övertygad om att människor som har valt Finland som sitt nya hem inte bara kommer att uppfylla den finska ekonomins behov, utan kommer även att medföra den typen av kulturell och social mångfald, som kommer att göra Helsingfors till ett bättre hem för oss alla. Helsingfors är fast besluten att vara en fantastisk stad för nyanlända att leva och bo i,” säger Glenn Gassen, direktör för immigrationsärenden i Helsingfors.

En prioritet i Helsingfors stadsstrategi är att staden ska vara en bra plats för såväl sina invånare som besökare. Helsingfors stad är hängiven att främja icke-diskriminering, jämställdhet och mänskliga rättigheter i sin verksamhet. Helsingfors stads mål är att vara en stad där olika livsstilar och åsikter kan samexistera i harmoni och för detta ändamål har staden introducerat forskningsbaserade metoder för att ta itu med trakasserier och diskriminering.

Hjälpa nyanlända att skapa sin egen väg

Integration är processen för människor att hitta sin egen plats i det nya hemlandet. Den nyligen reformerade integrationslagen KOTO24, som delvis inspirerade till kampanjen, definierar dock integration snävare, då den fastställer de specifika lagstadgade tjänsterna som samhället måste tillhandahålla samtliga personer som invandrar till Finland. Den utstakar även vilka grupper som är berättigade till dessa tjänster.

Människor som kommer till Finland och aktivt söker arbete eller som befinner sig utanför arbetsmarknaden uppmanas att kontakta staden och börja utnyttja de lagstadgade integrationstjänsterna så fort de anländer till landet. De bör ha fått sitt första uppehållstillstånd för mindre än tre år sedan, men experten på integrationstjänster, som genomför den initiala bedömningen, kan göra undantag i de fall där man kan fastställa ett behov av lagstadgade integrationstjänster. Till exempel är föräldrar eller vårdnadshavare, som har varit här längre och tagit hand om småbarn hemma, ofta fortfarande behöriga att delta.

Alla de stora städerna som deltar i kampanjen Välkommen hem erbjuder naturligtvis även ett brett utbud av andra tjänster, för att hjälpa alla nyanlända att bosätta sig och njuta av ett bra liv i deras respektive kommuner. Människor som anländer från utlandet, som redan har ett arbete eller en studieplats, har också en uppsättning tjänster för nyanlända att välja mellan som har utformats för att underlätta deras övergång.

Representanter för staden står redo att hänvisa människor till rätt tjänster för nyanlända, samt svara på alla frågor som nykomlingarna kan tänkas ha om sysselsättning, språkkurser, boende, förskolor och skolor för barnen och hälsovård. I Helsingfors länkar kampanjen Välkommen hem till stadens användbara rådgivningstjänst Helsingfors-info, där man gladeligen tillhandahåller information om stadens tjänster på nio språk. Helsingfors-info finns tillgänglig för att svara på dina frågor på tre sätt: 1) Ansikte mot ansikte vid servicepunkterna, till exempel på centrumbiblioteket Ode och International House Helsinki, 2) per telefon via +358 9 310 111 och 3) genom att skicka ett meddelande via chattjänsten i Helsingfors-info. Chattikonen finns längst ned till höger på webbplatsen för Helsingfors stad.