Helsingfors firade sina nya internationella invånare

Fredagen den 7 juni ordnade Helsingfors stad Helsingfors Welcome Day för att fira sina nya internationella invånare. Syftet med evenemanget var att välkomna alla nya invånare som under de 12 senaste månaderna flyttat från utlandet till Helsingfors. Nästan 6 000 hushåll fick inbjudan.
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen isännöi Helsinki Welcome Day -tilaisuutta.  Bild: Alessandro Rampazzo
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen isännöi Helsinki Welcome Day -tilaisuutta. Bild: Alessandro Rampazzo

Syftet med evenemanget var att få nya Helsingforsbor att känna sig välkomna, bekanta sig med nya människor, hitta information om stadens tjänster för dem som flyttat till Finland samt angenäma fritidsaktiviteter och hobbyn. Evenemanget ordnades för första gången i stadshuset. Man hoppas att tillställningen ska bli en årlig tradition.

Evenemanget för hela familjen omfattar aktiviteter, anföranden och mässvimmel

Evenemanget var riktat till hela familjen, för barn och barnasinnade erbjöds bland annat ett lyckohjul, pyssel, färgläggningsbilder med Helsingforstema och en verkstad för fixning av tygkassar.

Under evenemanget hördes även anföranden med betoning på att nya Helsingforsbor skulle hitta angenäma saker att göra för sig själva och familjen och bekanta sig bättre med sin hemstad samt dess olika utflyktsmål, evenemang och människor. Önskan är att nya stadsbor ska hitta ”sin egen grej” och likasinnat sällskap, vilket ökar deras trivsel i området och får dem att bosätta sig långvarigt i Helsingfors.

Utöver anförandena fanns det cirka 25 mässtånd där man delade ut information om tjänster såväl i staden som i olika organisationer. På plats fanns utbud från såväl idrotts- som kultursidan och information om bland annat sociala aktiviteter, möjligheter till frivilligarbete och studier i finska.

Likt traditionen på finländska fester och i olika evenemang serveras även kaffe och bulle. Med kaffebjudningen ville man uppmuntra invånare som bor i samma område att sitta vid samma bord och på så sätt bekanta sig med och skapa sociala relationer med sina grannar. För att styra detta hade man gjort upp en Helsingforskarta i olika färger, varifrån färgen på det egna bostadsområdet kunde kontrolleras, och kombineras med bord i motsvarande färger. På detta sätt hittade människor som bor i samma områden lätt till samma bord.

Helsingfors vill vara en lockande och attraktiv bostadsort för internationella experter

Helsingfors befolkningstillväxt baserar sig i synnerhet på den växande migration som kommer från utlandet. Den ökade invandringen beror bland annat på den brist på arbetskraft som råder i Finland och utvecklingen av företagens rekryteringsnätverk. Bland invandrarna finns även personer som flytt från kriget i Ukraina.

– Vi tror att vi genom att informera invandrarna om att de är välkomna ökar deras positiva inställning till sin nya hemstad och ökar sannolikheten för trivseln i Helsingfors. Samtidigt kan vi lindra bristen på arbetskraft, som väntas bli större under de närmaste åren när den naturliga befolkningstillväxten minskar, berättade Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, som var värd för evenemanget.

I enlighet med Helsingfors stadsstrategi vill Helsingfors vara en lockande och attraktiv bostadsort för internationella experter och deras familjer. Staden vill ta en allt aktivare roll när det gäller att locka utländska företag, företagare och arbetstagare samt stödja etableringen i Helsingfors.