Tilan ja tiedon puute hankaloittavat jätelajittelua - katso vinkit lajittelun helpottamiseksi

Tilan ja tiedon puute haittaa lajittelua kotona kertooHelsingin seudun ympäristöpalvelut. HSY keräsi asukkailta vinkkejä ideakilpailun avulla.
Keittön tiskipöydällä opas ja altaan alla avoimia laatikoita.

Tilan ja tiedon puute haittaa lajittelua kotona kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut. HSY:n tavoitteena on nostaa pääkaupunkiseudun kotitalousjätteen kierrätysastetta. Yli puolet pääkaupunkiseudun kotitalouksien jätteestä on ollut sekajätettä. Jätteiden lajittelu kannattaa, sillä vain lajitellut jätteet voidaan hyödyntää uusioraaka-aineena. HSY kokosi vinkkilistan kodin jätteiden lajittelun tehostamiseksi.

Viime vuonna tehdyn asukaskyselyn mukaan suurin haaste kodeissa on tilanpuute. Riittävän monelle jäteastialle ei yksinkertaisesti ole tilaa keittiön allaskaapissa. Toisinaan jätteiden lajittelu tyssää tiedon puutteeseen ja lajittelu koetaan vaikeana tai hankalana. Myös jätteen pieni määrä saattaa vähentää lajitteluintoa.

Tehokkainta on ottaa koko allaskaapin tila hyötykäyttöön tai etsiä sopivia tiloja sen ulkopuolelta. Monenlaiset ratkaisut toimivat esimerkiksi eteisessä tai kodinhoitohuoneessa, vinkkaa ideakilpailun järjestäneen hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen HSY:ltä.

Jäteastioiden ulkonäölläkin on merkitystä. Nykyään on tarjolla tyylikkäitäkin astioita sekä monikäyttöisiä jätepisteitä, jotka toimivat vaikkapa eteisen penkkinä. Jäteastioiden sijoittelunkin voi ratkaista luovasti; esimerkiksi eteisen naulakko tai kenkäkaappi voivat muuntua lajittelukeskukseksi.

Apua jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun tuo HSY:n jäteopas osoitteessa hsy.fi/jateopas. Suositusta palvelusta on tämän vuoden aikana tehty jo puoli miljoonaa lajitteluohjehakua.

Vinkit lajittelun järjestämiseen kotona

  • Joka jätteelle oma paikka. Helpoin tapa laittaa lajittelu ruotuun on ratsata roskakaapin sisältö ja varmistaa, että jokaiselle jätelajille on oma paikkansa. Kaiken ei tarvitse olla samassa tilassa, lajittele keittiössä osa ja muualla loput. 
  • Sisusta jätekaappi uusiksi. Roskia voi lajitella kerroksiin. Kiinnitä oveen jätevaunun yläpuolelle koukku pienelle jäteastialle tai kerää samaan astiaan roskia kerroksiin.
  • Katse ulos allaskaapista. Hyödynnä kekseliäästi kodin kaikkia tiloja ja kalusteita. Löytyisikö tila lajittelulle kylppäristä tai eteisestä, tai vaikkapa seinältä? Kävisikö eteiseen penkin ja lajittelupisteen yhdistäminen? Tai kurkkaa lajitteluseinän tuunausesimerkki kiitoskunlajittelet.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) -sivulta.
  • Katso kalusteita uusin silmin. Muuta kenkäkaappi lajittelulipastoksi tai vanha pyykkikori kartongin tai muovipakkausten keräyspisteeksi.
  • Kierrätä kauniisti. Tarjolla on nykyisin paljon erilaisia valmiita, tyylikkäitä ja monikäyttöisiä kierrätysratkaisuja. Käytä luovuutta, esimerkiksi kauniit kestokassit toimivat mainiosti jäteastioina.
  • Anna kauniille astialle uusi elämä biojäteastiana. Sopivana biojäteastiana toimii vaikkapa mummon vanha emalikattila tai saviruukku.
  • Persoonallinen biojäteastia sopii tiskipöydälle. Siinä sitä on myös helppo täyttää ruuanlaiton yhteydessä. Aterimien kuivausteline on näppärä vaihtoehto biojäteastiaksi pieneen keittiöön.
  • Jäteopas(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) auttaa lajittelupulmissa. HSY:n sähköinen jäteopas on hakukone, joka kertoo mitä jätettä roskasi on ja mikä on sille oikea paikka. 

Lisää aiheesta
HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva:Tero Pajukallio