Kaupungin tavoitteena on kehittää Töölöntoria kaupunkilaisten oleskelu-, viihtymis- ja asiointipaikkana, joka houkuttelisi kävijöitä ympärivuotisesti. Tarkoitus on myös kehittää toritoimintaa ja parantaa yritysten ja liiketilojen toimintaedellytyksiä alueella.
Alueen kehittämisestä järjestettiin yleinen ideakilpailu vuonna 2019 ja torialueen suunnittelua on jatkettu kilpailun voittaneen suunnitelman pohjalta. Kilpailun voittaneen suunnitelman pohjalta on jo toteutettu pieniä muutoksia ja kokeiluja. Viime syksynä alueen viihtyisyyttä parannettiin pienillä muutoksilla, kun torilta poistettiin pysäköintipaikat ja sinne lisättiin monikäyttöinen oleskelulava ja penkkejä.
Suunnitelmassa on ehdotettu myös kauppahallirakennusta torialueen itäosaan. Sen toteuttamisen edellytyksiä selvitetään parhaillaan.
Töölöntorin suunnittelussa varaudutaan myös alueelle suunniteltuihin joukkoliikennehankkeisiin. Torin uudistus on suunniteltu toteutettavaksi vaiheittain. Runeberginkadun ja Topeliuksenkadun risteysalue torin länsilaidalla on tarkoitus uudistaa näillä näkymin vuosina 2027–2028, kun Länsi-Helsingin raitioteitä rakennetaan. Muut uudistukset torilla ja sitä ympäröivillä katualueilla tehdään arviolta vuosina 2028–2029.
Asemakaavassa osoitetaan paikat myös maanalaisten raideliikenneasemien sisäänkäynneille, jotka saatetaan rakentaa tulevaisuudessa. Töölöntorin alle on suunniteltu alustavasti Pasilan ja Kampin yhdistävää pikaraitiotietä sekä Pasilan, Töölön, keskustan ja Hakaniemen yhdistävää Pisararataa. Näiden toteuttamisesta ei ole tehty päätöksiä.
Suunnitelmista keskustellaan verkkoasukastilaisuudessa 10.11.
Asemakaavahankkeen suunnitelmiin ja aineistoihin voi tutustua 31.10.–18.11.2022 osoitteessa hel.fi/suunnitelmat ja Helsingin karttapalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Töölöntorin suunnitelmia ja hankkeen tilannetta esitellään verkkoasukastilaisuudessa torstaina 10. marraskuuta klo 18.00–18.45. Esitysten jälkeen on varattu aikaa osallistujien kysymyksille ja keskustelulle. Lisätietoja tilaisuudesta löytyy osoitteesta hel.fi/asukastilaisuudet. Liittymislinkki lisätään tilaisuuden sivulle lähempänä ajankohtaa. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Helsingin kaupunkiympäristön Youtube-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).