Staden har som mål att utveckla Tölö torg till en plats där stadsborna kan vistas, trivas och sköta sina ärenden och som skulle locka invånare dit året runt. Syftet är också att förbättra verksamhetsförutsättningarna för företag och affärslokaler i området samt att utveckla torgverksamheten.
Om utvecklingen av området anordnades 2019 en allmän idétävling och den fortsatta planeringen av torgområdet har utgått från planen som vann tävlingen. Redan i fjol förbättrades områdets trivsamhet med små ändringar, när parkeringsplatserna togs bort från torget och en mångsidig plattform för vistelse och bänkar placerades där.
I planen föreslås också en saluhall till östra delen av torgområdet. Förutsättningarna för att bygga den undersöks för närvarande.
I planeringen av Tölö torg beaktas också de kollektivtrafikprojekt som planeras för området. Förnyelsen av torget har planerats att genomföras etappvis. Korsningen mellan Runebergsgatan och Topeliusgatan på torgets västra kant kommer att byggas om omkring 2027–2028 i samband med byggandet av spårvägarna i Västra Helsingfors. Förnyelsen av torget och resterande gatuområden runt torget ska genomföras därefter, 2028–2029.
I detaljplanen anvisas också utrymmesreservering för ingångarna för de underjordiska järnvägsbindelser som byggas möjligen i framtiden. Det har planerats en underjordisk snabbspårväg mellan Kampen och Böle samt Centrumslingan som planeras under innerstaden Inget beslut har fattats om genomförandet av de underjordiska kollektivtrafikförbindelserna.
Planerna diskuteras på det digitala invånarmötet den 10 november
Bekanta dig med projektets planer och material 31.10–18.11.2022 på hel.fi/planer och i Helsingfors karttjänst(Länk leder till extern tjänst).
Planerna för Tölö torg och projektets status presenteras på det digitala invånarmötet torsdagen den 10 november kl. 18.00–18.45. Efter presentationerna har tid avsatts för deltagarnas frågor samt diskussion. Mer information om invånarmötet finns på: hel.fi/asukastilaisuudet (på finska). Länken till mötet läggs till på invånarmötets webbsida närmare dess datum. Mötet spelas in och kan ses i två veckor på Helsingfors stadsmiljösektors YouTube-kanal(Länk leder till extern tjänst).