Työväenopiston luentokausi starttaa syyskuussa

Yksityiskohtia Ravattulan muinaispuvusta ja sen nauhoista.

Helsingin työväenopiston syyskuun luennoilla tutustutaan Ravattulan muinaispukuun, paneudutaan faktantarkistukseen ja kuullaan muun muassa, mitä filosofit ovat ajatelleet sodista ja rauhasta.

Syyskuun 1. päivänä tutustumme viime syksynä julkistettuun Ravattulan pukuun, joka perustuu Ravattulassa sijaitsevan Ristimäen arkeologisesti tutkittuun hautalöytöön 1200-luvun alkupuoliskolta. Puku edustaa aiemmin tuntematonta rautakauden ja keskiajan välivaihetta, jossa näkyy sekä vanha paikallinen rautakautinen käsityöperinne että keskiajan kansainvälisiä muotipiirteitä. Aiheesta luennoivat arkeologi Jaana Riikonen sekä KteO, tekstiilikonservaattori Maikki Karisto. Luento järjestetään Opistotalossa ja välitetään suorana työväenopiston YouTube(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-kanavalla.

Holokaustin historiaa tarkastellaan 6. syyskuuta alkavassa luentosarjassa. Natsi-Saksan ja sen yhteistyökumppaneiden vuosina 1933–1945 toimeenpanemasta juutalaisten vainosta ja joukkomurhasta sekä sen vastarinnan vaiheista luennoi FM Robert Stark.

Mitä filosofit ovat ajatelleet sodista? Miten voi ehkäistä sotien syttymistä, miten säilyttää järki ja oikeus sodassa ja rauhanteossa? Sodan ja rauhan filosofiaa -sarjan ensimmäisellä luennolla 8. syyskuuta FM Lassi Raunio johdattaa kuulijat Gandhiin ja väkivallattoman vastarinnan voimaan.

Faktantarkistuksen ja medialukutaidon perustaitoja

Jokakansalaisen faktantarkistustaitojen luennot ja työpajat antavat käytännönläheisiä työkaluja luotettavan tiedon tunnistamiseen. Luennot ja työpajat järjestetään Kallion kirjastossa, Malmitalossa ja Stoassa.

Medialukutaidon perusteet -luennoilla puolestaan opitaan löytämään internetistä luotettavaa tietoa ja valitsemaan monipuolisia ja vastuullisesti tuotettuja mediasisältöjä. Sarjan syyskuun aiheita ovat internet mediaympäristönä, uutis- ja sosiaalinen media sekä tiedeviestintä.

Kirjailijavieraat kertovat teoksistaan

Suositut kirjailijavierailut jatkuvat kirjastoissa tänäkin syksynä. Stoan syyskuun kirjailijavierailulla syyskuun 19. tutustutaan Suomen mystisimmästä rockbändistä julkaistuun tietokirjaan Leevi and the Leavings – hittitehtaan tarina (2022). Kirjailija Timo Kalevi Forssia haastattelee kirjailija, toimittaja Esa Mäkijärvi.

Vuotalon kirjailijavieraaksi saapuu 22. syyskuuta arabiaksi kirjoittava kirjailija Hassan Blasim. Illan aiheena on Blasimin vuonna 2021 julkaistu teos Kelloja ja vieraita. Kirjailijaa haastattelee FM Jani Saxell. Blasimin teoksen suomentanut Sampsa Peltonen tulkkaa keskustelun.

Kirjoittamisen salat auki

Kirjoita taiteesta. Vaikuta! -teemapäivässä 17. syyskuuta keskustellaan taiteesta kirjoittamisesta. Mikä merkitys taiteella on kirjoittajalleen? Entä koko yhteiskunnalle? Päivän aikana Opistotalossa kuullaan luentoja ja paneelikeskustelu sekä pidetään kirjoittamisen työpajoja. Asiantuntijoina päätoimittaja, kirjallisuuskriitikko Ville Hämäläinen, taidefilosofi (FM), taidekasvatuksen tohtorikoulutettava Johanna Wahlbeck, laulaja-lauluntekijä, musiikkipedagogi (MuT) Laura Sippola, musiikkikriitikko, tietokirjailija Samuli Tiikkaja, tietokirjailija, tanssi- ja teatterikriitikko Maria Säkö sekä toimittaja, tekstiiliartesaani Merja Räty.

Kirjoittamisen saloihin paneudutaan myös avoimilla kirjoittajatreffeillä, joita järjestetään syyskuusta lähtien Stoassa, Malmitalossa ja Maunula-talossa. Treffeillä kirjoitetaan ja luetaan ääneen tekstejä sekä tutustutaan henkilökuvauksen ja tarinankerronnan perusteisiin.

Luennot ja tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kaikki luennot ja tapahtumat löydät osoitteesta ilmonet.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kuva: Outi Honkimaa