Ukrainasta tulleet lemmikit täytyy lääkitä heti maahantulon jälkeen

Ukrainan poikkeuksellisten olojen vuoksi Suomeen tuodaan tällä hetkellä Ukrainasta ja myös Venäjältä lemmikkejä. Ne täytyy lääkitä heti maahantulon jälkeen.
Koira ulkoilemassa

Ukrainan poikkeuksellisten olojen vuoksi Suomeen tuodaan tällä hetkellä Ukrainasta ja myös Venäjältä lemmikkejä, joille ei ole annettu tarpeellista lääkitystä ennen maahan saapumista. Koirat, kissat ja fretit voivat kantaa ihmisiin tarttuvia tauteja, minkä vuoksi ne on tärkeää lääkitä viimeistään Suomessa.

Kaikkien lemmikkien kanssa matkustavien, jotka saapuvat Suomeen ilman lemmikkejä koskevaa ennakkohakemusta tai lupaa, tulee olla yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin kolmen vuorokauden sisällä maahan saapumisen jälkeen.

Jos koiralla, kissalla tai fretillä ei ole mikrosirua tai siltä puuttuu rabies- eli raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille tarvittaessa mikrosirun ja antaa rokotuksen raivotautia vastaan. Eläinlääkäri voi ottaa lemmikiltä myös verinäytteen.

Koirilla voi olla myös Echinococcus multilocularis -heisimatoa, jota vastaan eläinlääkäri antaa loislääkityksen. Osa koirista on voinut saada lääkkeen jo Suomen Tullista.

Lemmikki täytyy pitää eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan raivotautirokotuksen jälkeen. Kontaktit muihin eläimiin ja ihmisiin tulee minimoida. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana. Koiran ulosteet on tärkeää kerätä pussiin ja hävittää ne talousjätteen mukana 24 tunnin ajan Echinococcus multilocularis -loislääkkeen antamisen jälkeen.

Lemmikkien lääkitseminen on erittäin tärkeää, koska rabiesvirusta ja Echinococcus multilocularis -heisimatoa ei tällä hetkellä ole Suomessa. Etenkin ekinokokkiloisen leviäminen Suomen luontoon koirien ulosteiden välityksellä on suuri riski, koska loinen on ihmiselle hengenvaarallinen.

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärit ja Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkärit lääkitsevät Ukrainasta tulleita lemmikkejä veloituksetta. Lääkintää ja hoitoa voi hankkia myös yksityiseltä eläinlääkäriltä, mutta se voi olla maksullista.

Varaa aika etukäteen

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärin vastaanotolle voi tulla varaamalla ajan etukäteen. Valvontaeläinlääkärit voivat tulla pyydettäessä myös vastaanottokeskukseen lääkitsemään eläimiä, jos niitä on useita samassa paikassa.

Kaupungin valvontaeläinlääkärit palvelevat Kalasatamassa osoitteessa Tukkutorinkuja 3 C. Ajanvarauksia ja neuvontaa annetaan maanantaista perjantaihin:

Yliopistollinen eläinsairaala Viikissä

Yliopistollinen eläinsairaala palvelee Viikissä osoitteessa Koetilantie 2. Ajanvarauksen voi tehdä soittamalla numeroon 029 415 7201 (ma–pe klo 8–15.30).

Yliopistollisessa eläinsairaalassa lääkitys voidaan hoitaa myös päivystysluonteisesti, mutta päivystysaikana kannattaa varautua odottamaan, koska päivystyspotilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Päivystykseen liittyvät tiedot löytyvät Yliopistollisen eläinsairaalan sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Valtakunnalliset ohjeet Ruokavirastosta

Päivittyvät valtakunnalliset ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Sivustolta löytyvät muun muassa ohjeet lemmikkien eristämiseen Suomeen saapumisen jälkeen.

Kuva: Lauri Hänninen / Helsingin kaupunki

Sinua voisi kiinnostaa