Urhea-kampuksen avajaisia vietettiin perjantaina

Urhea-kampus on auennut syksyllä, mutta nyt päästiin kuulemaan käyttäjien ja hanketta eteenpäin vieneiden tuntoja.
Kuva: Avajaisten tunnelmaa, kuvaaja Esa Aittokallio

Suomen uusimman huippu-urheilukeskuksen Urhea-kampuksen avajaiset vietettiin perjantaina 10. joulukuuta Urhea-hallin tapahtuma-areenalla. Elokuussa auennut Urhea-halli, sen vieressä sijaitseva, urheilevien opiskelijoiden Urhea-koti-asuintalo sekä Mäkelänrinteen lukio, jonka laajennusosa valmistui keväällä, muodostavat Urhea-kampuksen ytimen.

Kampuksen välittömässä läheisyydessä ovat myös Mäkelänrinteen Uintikeskus ja Käpylän Pallon omistamat Vallilanlaakson jalkapallokentät.

Kampuksen suunnittelu on käynnistynyt kymmenisen vuotta sitten, mutta varsinainen rakentaminen käynnistyi elokuussa 2019, ja vauhti onkin ollut melkoinen. Peruskivi muurattiin elokuussa 2020, ja lukion laajennos saatiin käyttöön huhtikuussa 2021. Elokuussa 2021 käynnistyi hallin toiminta. Projektia ovat taloudellisesti tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Urlus-säätiö. Koulu ja halli pysyivät budjetissa.

– Meillä oli onnea mukana, että pääsimme aloittamaan rakentamisen ennen koronaa, jolloin hinnat ovat olleet vielä maltilliset. Hyvällä yhteistyöllä urakoitsijoiden kanssa pysyimme budjetissa, aikataulussa ja laatukin on erinomaista, kuvaa Urhea-säätiön toimitusjohtaja Simo Tarvonen.

Urhea-hallin omistaa Urhea-halli Oy, josta Urhea-säätiö omistaa hieman yli puolet, 55%. Helsingin kaupunki on toiseksi suurin osakas omistamallaan 28% prosentilla. Pienosakkaat ovat Koripallosäätiö, Suomen Voimisteluliitto, Suomen Urheiluliitto, Kisakalliosäätiö sekä Urheiluopistosäätiö. Osinkoa halliyhtiö ei omistajilleen jaa, vaan osinko tulee omistajilleen suomalaisen urheilumenestyksen muodossa. Mahdolliset voitot ohjataan käyttäjämaksujen pitämiseen kohtuullisena sekä olosuhteiden ylläpitoon ja parantamiseen.

Mäkelänrinteen lukio on yksi 15 valtakunnallisista urheilun erikoislukioista. Siellä on yhteensä noin 850 oppilasta.

Laadukkaan arjen toiminnot samassa paikassa

Poikkeuksellista Urhea-kampuksessa on huippu-urheilun arkiharjoitteluolosuhteiden sijoittuminen keskelle kaupunkia vielä siten, että samassa paikassa ovat myös opiskelu-, majoittumis- ja ruokailumahdollisuus, Urhean eli Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian asiantuntijatoiminnot sekä terveydenhuollon palvelut, sillä Helsingin Urheilulääkäriasema HULA:n toimitilat sijaitsevat Urhea-kampuksella.

Kaikkien toimintojen sijainti samassa paikassa helpottaa opiskelevan urheilijan arkea, sillä matkustamiseen kuluva aika koulun, harjoituspaikkojen ja kodin välillä vähenee Urhea-kampuksella toimivien urheilijoiden kohdalla merkittävästi. Harjoitusolosuhteet on suunniteltu yhdessä kunkin lajin kanssa tiiviissä yhteistyössä, jotta niistä on saatu mahdollisimman hyvät nimenomaan arkiharjoitteluun.

Urhea-kodin 166 asuinhuonetta ovat syksyn aikana täyttyneet, ja myös 10 lyhytaikaiseen majoittumiseen tarkoitettua hotellitasoista huonetta ovat olleet tiheässä käytössä. Urhea-kodissa on mahdollisuus korkean paikan olosuhteeseen eli ns. alppimaja-asumiseen ja -harjoitteluun.

Kilpa- ja huippu-urheilun olosuhteet myös seurakäyttäjille

Urhea-hallin arkiharjoitteluolosuhteet on päiväsaikaan suunnattu nimenomaan huippu-urheilulle ja ilta- ja viikonloppuaikaan pääkaupunkiseudun urheiluseurojen käyttöön. Yksittäiset kuntoilijat pääsevät hallin asiakkaiksi vain urheiluseuran toiminnan kautta. Hallia käyttää noin 10 000 käyttäjää vuodessa, ja yhteensä käyntikertoja kertyy vuodessa yli miljoona.

Teksti: Sini Forsblom, Urhea-säätiö

Kuva: Avajaisten tunnelmaa, kuvaaja Esa Aittokallio

Lisätietoa Kampuksesta

Mäkelänrinteen lukio

Urhea-halli(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Urhea-koti(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)