Saat palvelusta helposti tietoa ajankohtaisista päätösasioista, kuten kaupunginvaltuuston käsittelemästä Malminkartanonhuipun alueen kehittämisestä tai Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennuksesta. Voit seurata, ketkä valitaan 14.6. valtuuston puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajiksi sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestariksi. Kaupunginhallitus on puolestaan juuri käsitellyt esimerkiksi Hitas-järjestelmän korvaamista.
Päätökset-palvelussa ovat kaikki kaupungin päätökset vuodesta 2018 saakka. Niitä on pelkästään viime vuodelta lähes 16 400. Monipuolisiin hakuominaisuuksiin ja selkeään jäsentelyyn onkin satsattu, kertoo Päätökset-palvelun digiprojektista vastannut Aleksi Salonen kaupunginkansliasta.
– Päätöksiä voi hakea esimerkiksi aiheen, päättäjän tai ajankohdan mukaan. Palvelusta näkee asian etenemisen päätöksenteossa ja linkittymisen laajempaan kokonaisuuteen. Esillä ovat myös kuulutukset ja ilmoitukset, ja palvelu neuvoo aiempaa selkeämmin, miten päätökseen haetaan muutosta.
Kaupungin päätöksenteon kalenterin näkee palvelusta kätevästi yhdeltä sivulta, samoin kunkin toimielimen tiedot. Sivustolla on päätöksiä koskevia uutisiakin.
Päätökset-palvelu korvasi kaupungin vanhat päätöksenteon verkkosivut. Palvelua on helppo käyttää mobiilisti, sillä käyttöliittymä on suunniteltu verkkoon.
Sivusto parantaa demokratiaa
Päätökset-palvelu on tärkeä demokratian toteutumisen kannalta, sanoo hallintopäällikkö Antti Peltonen kaupunginkansliasta.
– Mitä selkeämpi Päätökset-palvelu on, sitä paremmin itsehallinto ja demokratia toteutuvat. Esimerkiksi kuntalaisen muutoksenhakuoikeuden käyttäminen edellyttää, että päätöksistä saa tiedon, ja tiedoksianto toteutetaan kuntalain mukaisesti julkaisemalla pöytäkirjat yleisessä tietoverkossa.
Uusi palvelu tekee ymmärrettävämmäksi Helsingin päätösprosesseja ja sanastoa. Jos vaikka käsitteet kuntalaisaloite, kyselytunti tai diaarinumero ovat vieraita, löytää palvelusta niille selityksen.
– Loimme päätöksenteon sanakirjan, joka avaa keskeisiä päätöksenteon käsitteitä. Havainnollistamme päätöksenteon kulkua esimerkiksi kaavioin ja kertomalla päätöksenteon vaiheista, kertoo Aleksi Salonen.
Päätöstekstit ovat valtaosin suomeksi, mutta kaupunginvaltuustosta myös ruotsiksi. Lisäksi perustietoja päätöksenteosta kerrotaan aiempaa laajemmin englanniksi.
Asiakirjat, kokoukset ja toimielinten jäsenten tiedot päivittyvät uuteen palveluun automaattisesti kaupungin tietojärjestelmän rajapinnan kautta.