Ny tjänst hjälper dig följa med och förstå stadens beslutsfattande

Vill du följa med hur ett visst ärende framskrider inom stadens beslutsfattande? Eller vill du kolla upp vilka ärenden ditt favoritparti har drivit? Information om allt detta hittar du enkelt i den nya tjänsten Beslut på adressen paatokset.hel.fi/sv.
Med hjälp av den nya tjänsten Beslut hittar du snabbt information om stadens beslut och material som hör ihop med besluten. Man kan söka beslut till exempel enligt ämne, beslutsfattare eller tidpunkt. Bild: Helsingfors stad
Med hjälp av den nya tjänsten Beslut hittar du snabbt information om stadens beslut och material som hör ihop med besluten. Man kan söka beslut till exempel enligt ämne, beslutsfattare eller tidpunkt. Bild: Helsingfors stad

Genom att använda tjänsten får du enkelt aktuell information om beslut och ärenden, som till exempel utvecklandet av Malmgårdstoppens område eller tillbyggnaden av hälso- och välfärdscentret i Kvarnbäcken. Du kan kolla upp vilka som väljs till ordförande och vice ordförande på fullmäktiges sammanträde 14.6. På stadsstyrelsens föredragningslista hittar du till exempel ärendet om att avveckla och ersätta Hitas-system.

I tjänsten Beslut hittar du alla stadens beslut från och med 2018. Ifjol gjordes nästan 16 400 beslut som alltså hittas här. Aleksi Salonen, som på stadskansliet ansvarar för digitaliseringsarbetet med tjänsten Beslut, säger att man gjort mycket för att göra både sökfunktionen mångsidig och upplägget väl strukturerat.

 – Man kan söka beslut till exempel enligt ämne, beslutsfattare eller tidpunkt. I tjänsten ser man hur ett ärende framskrider inom stadens beslutsfattande och kopplas till en större helhet. Det finns också kungörelser och meddelanden, och tjänsten ger dessutom bättre än förr råd om hur man söker om ändring i beslut.

Kalendern för stadens beslutsfattande organ och uppgifter om varje organ finns numera behändigt på en sida i tjänsten. Webbplatsen innehåller dessutom nyheter om stadens beslut.
Tjänsten Beslut ersätter stadens gamla webbplats för beslutsfattande. Den nya tjänsten är lätt att använda mobilt, eftersom användargränssnittet är utformat med tanke på användarnas digitala enheter.

Webbplatsen förbättrar demokratin 

Tjänsten Beslut är viktig med tanke på demokratin, säger förvaltningschef Antti Peltonen vid stadskansliet.

– Ju lättare det är att använda tjänsten Beslut, desto bättre förverkligas den kommunala självstyrelsen och demokratin. Till exempel förutsätter kommuninvånarnas rätt att söka ändring att de tar del av besluten, och i enlighet med kommunallagen sker delgivningen genom att protokollen publiceras allmänt tillgängliga på internet.

Den nya tjänsten gör Helsingfors stads beslutsprocesser och -vokabulär lättare att förstå. Om till exempel begreppen kommuninvånarinitiativ, frågetimme eller diarienummer är främmande, hittar man en förklaring till dem i tjänsten.

– Vi har sammanställt en ordbok för beslutsfattande som öppnar upp de centrala begreppen inom beslutsfattandet. Vi åskådliggör hur beslutsfattandet förlöper till exempel med hjälp av diagram och genom att berätta om beslutsfattandets olika skeden, säger serviceansvarig Aleksi Salonen.

Helsingfors stads huvudspråk inom beslutsfattandet är finska. Stadsfullmäktiges beslut finns dock på svenska i tjänsten. Tjänstens användargränssnitt är helt och hållet gjort på svenska. Dessutom ges grundläggande information om beslutsfattandet i större utsträckning än tidigare på engelska.

Handlingar, sammanträden och uppgifter om organens medlemmar uppdateras automatiskt i den nya tjänsten via gränssnittet i stadens informationssystem.