Uusien palkkavirheiden määrä Helsingissä laskusuunnassa

Helsingin kaupungin palkanmaksussa uusien palkkavirheiden määrässä on laskeva trendi. Tilastojen mukaan niissä on saavutettu uuden palkanmaksujärjestelmän käyttöönottoa edeltävä taso. Helsinki siirtyi käyttämään uutta järjestelmää tämän vuoden huhtikuussa.
Kaupungintalo.
Kuva: Sakari Röyskö

Palkkavirheiden osuus on kuitenkin edelleen korkealla tasolla. Korjattavana on aikaisemmilta kuukausilta kertyneitä virheitä. Tämänhetkinen korjausvelka koostuu pääosin elokuusta alkaen havaituista virheistä. Korjausvelan taustalla on alkukesän hankala tilanne, jolloin virheitä havaittiin huomattavasti enemmän kuin niitä kyettiin korjaamaan. Tällä hetkellä korjauksia saadaan tehtyä suunnilleen saman verran kuin uusia palkkavirheitä havaitaan. 

Korjausvelan purkamisen tehostamiseksi lisäresursseja

Yhteydenottoja palkanlaskennan asiakaspalveluun tulee yhä runsaasti, mutta yhteydenottojen määrät ovat olleet laskussa. Marraskuussa yhteydenottojen määrä saavutti jo alhaisemman tason kuin tammikuussa eli aikana ennen uuden palkanmaksujärjestelmän käyttöönottoa. 

Tämän vuoden aikana palkanlaskentaan ja palkanlaskennan asiakaspalveluun on rekrytoitu uusia työtekijöitä, mikä on alkanut purra palkanmaksuongelmiin. Palkanmaksutilanteen vakauttamisen haasteena on palkkavirheistä kertyneen korjausvelan purkaminen. Korjausvelan purkamisen tehostamiseksi kaupunki hankkii ensi vuonna lisäresurssiksi ulkopuolista apua.

Tukea palkkavirheiden ennaltaehkäisemiseksi

Palkkavirheiden ennaltaehkäisemiseksi ennakoivaa tukea esihenkilöille vahvistetaan. Lisätukea kohdennetaan erityisesti kaupungin isoimmille toimialoille eli kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle.

Helsinki on tunnistanut selkeitä kehitysalueita itse palkanmaksujärjestelmään ja yhteistyöhön Sarastia Oy:n kanssa. Järjestelmää parannetaan yhdessä sen toimittaneen Sarastia Oy:n kanssa. Järjestelmään tulee versiopäivityksiä, joissa tunnistettuja puutteellisuuksia korjataan.

Valtaosa virheistä osittain puuttuvia palkkoja

Palkanmaksutilanteen viimeisimmän tilannekuvan mukaan (21.11.–7.12.) valtaosa kertyneistä virheistä koskee osittain puuttuvia palkkoja. Toiseksi eniten on muita virheitä (mm. lomapäiviin ja poissaoloihin liittyvät virheet) ja kolmanneksi eniten on liikaa maksettuja palkkoja. 

Korjaamattomien kokonaan puuttuvien palkkojen määrä on loka-marraskuun aikana pysynyt alle sadan. Kokonaan puuttuvat palkat saadaan suurelta osin maksettua kahdessa arkipäivässä siitä, kun asiasta on ilmoitettu palkanlaskennan asiakaspalveluun. 

Palkanmaksun oikeellisuudesta erillinen tarkastus

Helsinki tekee palkanmaksun oikeellisuudesta erillisen palkkavirheiden tarkastuksen. Tarkastukseen otetaan mukaan tilastollisesti edustava otos eri työehtosopimuksista, työntekijäryhmistä ja työaikamuodoista. Tarkastuksen tavoitteena on varmistua siitä, että palkkavirheet on luotettavasti havaittu ja saatu korjattua.

Palkanmaksun oikeellisuuden tarkastuksen lisäksi palkanmaksuongelmista tehdään ulkopuolinen selvitys, jonka toteuttaa liikkeenjohdon konsulttiyritys Valor Partners Oy.