Antalet nya lönefel i Helsingfors minskar

Antalet nya lönefel i Helsingfors stads lönebetalning håller på att minska. Enligt statistiken har man nått samma nivå som innan det nya lönbetalningssystemet infördes. Helsingfors införde det nya systemet i april i år.
Kaupungintalo.
Bild: Sakari Röyskö

Andelen lönefel är dock fortfarande hög, eftersom fel från tidigare månader ännu måste korrigeras. Den aktuella korrigeringsskulden består i huvudsak av lönefel som upptäckts sedan augusti. Bakgrunden till korrigeringsskulden är den besvärliga situationen i början av sommaren, då staden upptäckte ett avsevärt större antal fel än vad som kunde korrigeras. För närvarande korrigeras ungefär lika många lönefel som man upptäcker. 

Ytterligare resurser för att effektivare hantera korrigeringsskulden

Löneberäkningsavdelningens kundtjänst får fortfarande många meddelanden, men antalet har fortsatt att minska. Redan i november var antalet meddelanden färre än i januari, det vill säga tiden innan det nya lönbetalningssystemet infördes. 

Under året har nya medarbetare rekryterats till löneberäkningsavdelningen och löneberäkningsavdelningens kundtjänst, vilket har börjat lösa problemen med löneutbetalningen. Utmaningen med att få löneutbetalningen i balans är att minska den ackumulerade korrigeringsskulden. För effektivare hantering av korrigeringsskulden anlitar staden extern hjälp nästa år.

Stöd för att förebygga lönefel

För att förebygga lönefelen stärks det proaktiva stödet för cheferna. Ytterligare stöd riktas i synnerhet till stadens största sektorer, alltså fostrans- och utbildningssektorn samt social-, hälsovårds- och räddningssektorn.

Staden har identifierat tydliga utvecklingsområden i själva lönbetalningssystemet och samarbetet med Sarastia Oy. Systemet kommer att förbättras i samarbete med leverantören Sarastia Oy. Identifierade brister korrigeras med versionsuppdateringar.

Största delen av felen är löner som saknas delvis

Enligt den senaste lägesbilden av löneutbetalningssituationen (21.11–7.12) gäller största delen av de ackumulerade felen löner som saknas delvis. Näst mest finns så kallade övriga fel (bl.a. fel i anslutning till semesterdagar och frånvaro) och tredje mest överbetalda löner. 

Under oktober–november har antalet löner som saknas helt och som inte har korrigerats förblivit under 100. Löner som saknas helt kan i stor utsträckning betalas ut inom två vardagar efter att löneberäkningsavdelningens kundtjänst har fått besked om ärendet. 

Separat revision av löneutbetalningens riktighet

Helsingfors stad genomför en separat revision av löneutbetalningens riktighet. I revisionen ingår ett statistiskt representativt sampel av olika kollektivavtal, arbetstagargrupper och arbetstidsformer. Syftet med revisionen är att säkerställa att lönefelen har upptäckts och korrigerats tillförlitligt.

Utöver revisionen av löneutbetalningens riktighet genomförs en extern utredning av problemen med löneutbetalningen. Utredningen genomförs av konsultföretaget för företagsledning Valor Partners Oy.