Välkky-robotin työharjoittelu Laakson sairaalassa päättyi vuodenvaihteessa – tulokset rohkaisevia

Laakson sairaalassa työskennelleen Välkky-robotin kokeilujakso päättyi jatkokauden jälkeen joulukuun lopussa 2023. Välkky työskenteli osastolla hoitajien ohjaamana. Robotin tehtäviin kuului muun muassa tavaroiden ojentamista, keskustelua potilaiden kanssa ja lämmön mittaamista.
Välkky-robotti potilaan sängyn luona. Kuva: Olli-Pekka Orpo
Välkky-robotti potilaan sängyn luona. Kuva: Olli-Pekka Orpo

Meillä oli jonkin verran haasteita erityisesti verkkoyhteyksien kanssa, joten emme päässeet kokeilemaan ihan kaikkea, mitä alun perin ajattelimme. Kokeilu on kuitenkin tuonut hyvää kokemusta muun muassa siitä, millaiseen suuntaan Välkkyä voisi kehittää ja millaisiin tehtäviin se sopii, projektipäällikkö ja ylihoitaja Kirsi Ahonen kertoo.

Opimme esimerkiksi sen, että Välkyn kädet voisivat olla pidemmät, jolloin sen ulottuvuudet olisivat paremmat. Myös robotin toimintanopeutta on säädetty, etteivät esimerkiksi kädet toimi liian nopeasti, osastonhoitaja Mervi Leppänen jatkaa.

Potilaat ja hoitajat ovat suhtautuneet Välkkyyn uteliaan kiinnostuneesti

Välkky-robotin työpäivät osastolla olivat muutaman tunnin mittaisia. Robotti työskenteli osastolla enemmän noin viiden potilaan kanssa.  

Potilaat ottivat Välkyn vastaan hyvin ja uteliaasti. He alkoivat mielellään keskustelemaan Välkyn kanssa. Yksi potilas totesi, että Välkystä voisi olla apua yksinäisyyteen, Leppänen kertoo.

Hoitajat ovat kokeneet robotin ohjaamisen mielekkääksi ja Välkyn kiinnostavaksi työkaveriksi. Osa oppi ohjaamaan Välkkyä todella nopeasti, osalla ohjaaminen vaati vähän enemmän harjoittelua. Kaikkiaan robottia koulutettiin ohjaamaan 12 hoitajaa.

Kokeilun aikana Välkyn ohjausta on kehitetty, muun muassa kyynärpäät on saatu helpommin hallittavaksi ja ohjattavaksi. Lisäksi turvaominaisuuksia on kehitetty niin, ettei esimerkiksi vahingossa tapahtunut käden heilautus aiheuta vastaavaa liikettä Välkyssä. Myös hienomotoriikkaa vaativia liikkeitä on harjoiteltu ahkerasti, Leppänen kertoo.

Kokeilun loppuvaiheessa hoitajamme ohjasivat Välkkyä jo hyvin itsenäisesti. Toki häiriötilanteissa saimme aina etätukea robotin kehittäjiltä.

 

Välkky tervehtimässä potilaita jouluna. Kuva: Kirsi Ahonen
Välkky tervehtimässä potilaita jouluna. Kuva: Kirsi Ahonen

Roboteille on tilausta myös sairaalaympäristössä

Kokeilun perusteella Välkyn tyyliselle robotille on Leppäsen ja Ahosen mukaan käyttöä sairaalaympäristössä. Välkky pystyy auttamaan hoitajia esimerkiksi fyysisyyttä vaativissa nostoissa ja esimerkiksi niissä tilanteissa, joissa potilasta hoidetaan eristyshuoneessa.

On todella hienoa, että kaupunki lähti ennakkoluulottomasti mukaan kokeiluun. Oli hienoa olla mukana testaamassa jotakin näin uutta ja edistyksellistä. Olemme vaikka heti valmiita uusiin kokeiluihin!

Erilaisella robotiikalla on ehdottomasti tulevaisuutta sairaalaympäristössä. Robotiikka toimii meillä nimenomaan hoitajien apuna ja tukena, Ahonen jatkaa.

Samoilla linjoilla on myös robotin kehittäneen yhtiön Touchlab Limitedin toimitusjohtaja, perustaja ja tekniikan tohtori Zakareya Hussein.

Kokeilun aikana pystyimme todistamaan, että tekemämme elektroninen iho, joka antaa robotille ihmisen kaltaisen tuntoaistin, mahdollisti robotin turvallisen vuorovaikutuksen potilaiden ja hoitajien kanssa. Opimme myös paljon siitä, mitä pitää huomioida, kun Välkyn kaltaisia humanoidirobotteja käytetään sairaalassa, ja mitkä ominaisuudet oikeasti auttavat hoitajia. Hoitajilta saamamme palaute oli meille todella arvokasta.

Tulemme jatkossa kehittämään robottia autonomisempaan, ketterämpään ja vahvempaan suuntaan. Meille oli jopa hieman yllättävää, että yksi halutuimmista uusista ominaisuuksista on Välkyn autonomisuuden kehittäminen. 

Välkky-robotin kokeilu

Laakson sairaalassa kokeiltiin alun perin avaruuteen suunniteltua robottia, joka hyödyntää toiminnassaan elektronista ihoa. Uusi, huipputeknologinen ratkaisu mahdollistaa sen, että hoitaja tuntee ohjaimien kautta kaiken sen, mitä robottikin.  

Robotin ohjaaminen tapahtuu ohjaimien, VR-lasien ja ohjaustuolin kautta. Robotti toistaa reaaliaikaisesti sitä ohjaavan hoitajan liikkeitä. Liikkeiden toistaminen onnistuu pitkienkin etäisyyksien päästä. Kokeilujakso aloitettiin Laakson sairaalassa toukokuussa 2023 ja se päättyi joulukuussa. 

Aiemman uutisen Välkky-robotista pääset lukemaan täältä: Laakson sairaalassa kokeillaan alun perin avaruuteen suunniteltua robottia.

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium on osallistunut kokeilun toteutukseen. Uutisen hankkeesta pääset lukemaan täältä: Hoitorobotti sai lupaavan vastaanoton. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)