Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Helsingin katujen talvikunnossapidosta

Kyselyllä kerätään tietoa talvikunnossapidon onnistumisesta talven 2021–2022 aikana.

Kerro, mitä mieltä olet Helsingin katujen talvikunnossapidosta. Onko kaupungissa jokin paikka, josta erityisesti haluaisit kiittää tai antaa moitteita? Kaupunki pyytää helsinkiläisiä ja kaupungissa vierailevia vastaamaan kyselyyn talviaikaisen hoidon onnistumisesta.

Kyselyllä kerätään tietoa talvikunnossapidon onnistumisesta talven 2021–2022 aikana. Kyselyssä pääset vastaamaan jalkakäytävien, pyöräväylien ja ajoratojen sekä aurattavien ulkoilu- ja puistoreittien talvikunnossapitoon liittyviin kysymyksiin.

Kyselyyn vastaaminen vie noin 5–10 minuuttia. Saatuja vastauksia käytetään kunnossapidon kehittämiseen. Voit vastata kyselyyn suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Vastaa kyselyyn: query.eharava.fi/3780(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lyhytosoite: bit.ly/talvi2022(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vastaa kyselyyn viimeistään 20.3.2022. Jos sinulla on yksityiskohtaista palautetta, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä, lähetä viesti kaupungin palautekanavaan: hel.fi/palaute.

Vaihtelevat sääolosuhteet haastaneet talvikunnossapitoa

Valtteri-myrsky toi Helsinkiin kunnon lumitalven tammikuun lopussa, kun lunta saatiin paikoin jopa lähes 20 senttimetriä viikonlopun aikana. Kaupunki varautui lumentuloon ennakolta. Pääkadut saatiin myräkän jäljiltä kuntoon nopeasti, mutta asuntokaduilla aurausta jouduttiin odottamaan pidempään.

Talven aikana vastaanottopaikoille on tuotu jo 80 000 lumikuormaa, mikä ylittää reilusti tavanomaisen lumitalven määrän. Enimmillään yhden päivän aikana on tuotu yli 5 400 lumikuormaa. Ennätysmäärät lunta on mitattu 22. helmikuuta, jolloin lunta oli Kumpulan mittauspisteellä 69 senttimetriä ja Kaisaniemen mittauspisteellä 38 senttimetriä.

Talvimyrskyjen lisäksi myös vaihtelevat sääolosuhteet ovat tuoneet haasteensa talvikunnossapidolle, kun lämpötila on sahannut pakkasen ja suojasään välillä. Vaihtelevat kelit ovat aiheuttaneet liukkautta ja tuoneet kaduille lätäköitä, monttuja ja asfaltin reikiintymistä. Lisäkalustosta huolimatta kunnossapito ei ole pystynyt vastaamaan riittävän nopeasti vaihtelevien säiden vaatimuksiin koko kaupungin alueella, ja kadut ovat olleet paikoin valitettavan kehnossa kunnossa.

Luminen talvi on poikinut kaupungille mittavan määrän lumeen liittyviä palautteita. Suurin osa palautteista liittyy puhdistusta odottaviin asuntokatuihin sekä niiden liukkauteen. Runsas lumentulo on ruuhkauttanut kaupunkiympäristön asiakaspalvelun.

Näin talvikunnossapito hoidetaan Helsingissä

Helsingin kadut puhdistetaan aina ennalta määriteltyjen hoitoluokkien mukaisesti. Työt on priorisoitu niin, että ensiksi hoidetaan pääväylät, joukkoliikennekadut sekä tärkeimmät jalankulku- ja pyöräilyreitit. Asuntokatujen vuoro tulee niiden jälkeen.

Kaupunki vastaa ajoratojen ja pyöräväylien liukkaudentorjunnasta. Liukkautta torjutaan ennaltaehkäisevästi, kun tiedetään, että lämpötila on painumassa nollaan. Vastuu jalkakäytävien hiekoituksesta jakautuu kaupungin ja kiinteistöjen kesken eri tavoin riippuen alueesta, millä toimitaan.

Kaupungin kunnossapidettäviä autoliikenteen katuja ja teitä on noin 1 200 kilometriä. Pyörä- ja kävelyteitä on noin 2 500 kilometriä.

Lisää tietoa talvikunnossapidosta

Kuva: Roni Rekomaa