Vastaa kyselyyn sähköpotkulautojen pysäköintikokeilusta ja liikenneturvallisuudesta

Helsingin kaupunki kerää mielipiteitä yhteiskäyttöisistä sähköpotkulaudoista. Vastaa kyselyyn viimeistään 20.11.2022. Vastauksia hyödynnetään jatkosuunnittelussa.
Sähköpotkulautoja pysäköintitelineen ympärillä kesällä 2022. Kuva: Roni Rekomaa
Sähköpotkulautoja pysäköintitelineen ympärillä kesällä 2022. Kuva: Roni Rekomaa

Vähensikö sähköpotkulautojen pysäköintikokeilu pysäköinneistä aiheutuvia haittoja? Mihin lautoja on kerääntynyt liikaa? Ovatko laudat hyvä lisä kaupungin liikkumismahdollisuuksiin? Oletko kohdannut läheltä piti –tilanteita sähköpotkulautojen kanssa?

Vastaa kyselyyn täällä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pysäköintiongelmiin haettiin ratkaisuja yritysten kanssa kesällä 2022

Sähköpotkulautojen määrä Helsingissä jatkanut kasvuaan, ja kesällä 2022 Helsingissä oli enimmillään 18 000 yhteiskäyttöistä sähköpotkulautaa.

Kesän 2022 aikana keskustassa testattiin uutta pysäköintimallia, yritysten omaa pysäköintipartiota ja kuvan ottamista pysäköidystä laudasta. Pysäköintikokeilussa keskusta-alueella 25 kohteessa oli operaattoreiden pysäköintipaikkoja ja telineitä yhteensä noin 400 paikan verran. Näistä toimenpiteistä sovittiin yhdessä yritysten kanssa keväällä 2022 ja pysäköintimallista päätettiin kaupunkiympäristölautakunnassa.

Kyselyssä pyydetään näkemyksiä, kuinka hyvin kesän toimenpiteet ovat tehonneet pysäköinnin aiheuttamiin haittoihin. Lisäksi kyselyssä kartoitetaan mielipiteitä vuokrattavien sähköpotkulautojen hyödyistä ja haitoista, liikennekäyttäytymisestä johtuvista vaaratilanteista ja toiminnan rajoittamisesta. Kyselyyn kaivataan vastauksia myös sähköpotkulautojen käyttäjiltä. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5–10 minuuttia.

Sähköpotkulautojen määrää ei kaupunki voi säännellä

Kaupunki ei voi omalla päätöksellään rajoittaa kaupungin alueella toimivien yritysten määrää tai niiden liiketoimintaa rajoittamalla lautojen määrää.

Sähköpotkulautojen määrän sääntely vaatisi kaupungin tulkinnan mukaan lainsäädännön muutosta niin, että yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen vuokraamisesta tehtäisiin luvanvaraista toimintaa. Luvan myöntäminen voisi siten tapahtua esimerkiksi kilpailutuksen perusteella.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää kaupunkien toimivallan lisäämisen mahdollisuuksia asiassa, ja kaupunki käy aiheesta aktiivista keskustelua ministeriön kanssa. Kaudella 2023 varaudutaan kuitenkin toimimaan nykyisen vapaaehtoisuuteen perustavan sopimisen puitteissa.