Verkkosaaren pohjoisosa nousee vauhdilla: Rakenteilla 18 kerrostaloa!

Verkkosaaren pohjoisosa kuuluu Kalasataman asuinalueeseen. Alue rajautuu Redin pohjoispuolella Verkkosaaren kanavan, Hermannin rantatien ja merenrannan väliin.
Kalasatama on yksi Helsingin uusista, rakentuvista asuinalueista. Kuva: Suomen ilmakuva Oy
Kalasatama on yksi Helsingin uusista, rakentuvista asuinalueista. Kuva: Suomen ilmakuva Oy

Alueelle on suunniteltu kahdeksan asuinkorttelia, suuri päiväkoti sekä vesialueen kortteli, jossa mahdollistetaan esimerkiksi kelluvan uimalan, venekerhon ja venesataman rakentaminen. Alueen kokonaispinta-ala on noin 19,2 hehtaaria, ja rakennusoikeutta on yhteensä 156 800 kerrosneliömetriä.

Asuntoja 3 600 asukkaalle

Verkkosaaren pohjoisosan asuinrakentaminen on lähtenyt voimakkaasti käyntiin, ja alueelle tullaan rakentamaan asunnot noin 3 600 asukkaalle vuosikymmenen loppuun mennessä. Tällä hetkellä rakenteilla on 18 kerrostaloa, joiden yhteenlaskettu kerrosala on lähes 70 000 neliömetriä.

Alueen rakentaminen käynnistyi puurakenteisella päiväkodilla vuonna 2021, ja Päiväkoti Verkkosaari aloitti toimintansa helmikuussa 2023. Päiväkotiin kuuluu 15 toimintaryhmää, joista 11 on päiväryhmiä ja neljä vuorohoidon ryhmiä. Lisäksi päiväkodissa toimii ruotsinkielinen Daghemmet Nätholmen neljän ryhmän voimin.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle vuoden 2024 alussa, ja tällä hetkellä Verkkosaaressa asuu noin 300 ihmistä. Asukasmäärä kasvaa merkittävästi vuosien 2024 ja 2025 aikana.

Syksyn ensimmäiset rakennushankkeet valmistuvat

EKE-Rakennus Oy:n toteuttama Asunto Oy Verkkosaaren Artus, joka sijaitsee Vanhan Talvitien varrella, valmistuu syksyllä 2024. Artuksessa on 46 omistusasuntoa, joista 38 valmistuu puoli-Hitas-mallilla. Loppuvuodesta 2024 alueelle muuttaa myös uusia asukkaita HOAS:in opiskelija-asuntoihin sekä Y-Säätiön ja Yrjö ja Hanna -säätiön ASO-Koti Marianneen.

Vuoden 2024 aikana alueelle on jo valmistunut HOAS:in yli sadan opiskelija-asunnon hanke sekä Avain Yhtiöt -konsernin toteuttama Asunto Oy Helsingin Verkkosaarenranta, johon kuuluu 49 Hitas-omistusasuntoa. Kesällä 2024 alueelle valmistui myös Lakea Oy:n Hitas-asuntokohde Asunto Oy Helsingin Verkkosaari (42 asuntoa), vapaarahoitteinen ryhmärakennuttamishanke Asunto Oy Helsingin Venetsia (28 asuntoa) sekä A-Kruunu Oy:n valtion tukemien vuokra-asuntojen hanke (81 asuntoa).

Vähähiilinen viherkortteli tulossa

Korttelin 10656 laatukilpailu ratkaistiin syksyllä 2021, ja Hartela Oy:lle luovutettiin 17 000 kerrosneliömetriä asuinrakennusoikeutta. Tavoitteena on toteuttaa vapaarahoitteisia omistus- ja vuokra-asuntoja, jotka noudattavat Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteita. Alueesta rakennetaan arkkitehtonisesti korkeatasoinen, vähähiilinen ja energiatehokas viherkortteli.

Verkkosaaren viimeinen kortteli

Verkkosaaren pohjoisosan viimeinen asuntotuotantoon varattava kortteli 10660 sijaitsee Vanhan Talvitien varrella merenrannan tuntumassa. Alkuvuonna 2024 järjestetyn hintakilpailun voittaja voi aloittaa vapaarahoitteisten omistus- tai vuokra-asuntojen rakentamisen aikaisintaan loppuvuonna 2026.