Viittomakielisessä uutiskatsauksessa tietoa kesätöistä ja kyselytuntien tulkkauksesta viittomakielelle

Viittomakielen ajankohtaiskoosteessa kerrotaan muun muassa kaupungilla avautuvista tuhansista kesätyöpaikoista ja kaupunginvaltuuston kyselytuntien tulkkauksesta viittomakielellä.
Viittomakielinen katsaus helmikuussa 2023
Ajankohtaiskatsauksen viittomakielellä helmikuussa 2023 voi katsoa Helsinki-kanavalta. Kuva: Kuvakaappaus helsinki-kanavalta.

Valtuuston kokousten yhteydessä järjestetään useamman kerran vuodessa tunnin mittainen kyselytunti, jonka aikana valtuutetuilla on tilaisuus esittää pormestarille ja apulaispormestareille kysymyksiä näiden toimialan asioissa. Kyselytunnin aikana käsitellään kahdesta kolmeen kysymystä.

Tänä vuonna kyselytunnit järjestetään viitenä keskiviikkona 1. helmikuuta, 1. maaliskuuta, 10. toukokuuta, 16. elokuuta ja 1.  marraskuuta. Kaikki viisi kyselytuntia tulkataan viittomakielelle.  Valtuuston kokouksia voi seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla.

Helsingin kaupunki tarjoaa jälleen tuhansia kesätyöpaikkoja
 

Suomen suurimman työnantajan Helsingin kaupungin kesätyöhaku on käynnissä. Uusia paikkoja julkaistaan pitkin kevättä. Kesätyöntekijöitä ja -sijaisia palkataan kaupungin toimialoille ja liikelaitoksiin yhteensä noin 3 500.

Voit hakea Helsingin tarjoamia kesätöitä kaupungin rekrytointijärjestelmän kautta osoitteessa helsinkirekry.fi. Hakuaika näkyy kunkin tehtävän kohdalla erikseen. Sivustoa kannattaa seurata aktiivisesti, sillä uusia paikkoja tulee hakuun lähes viikoittain kevään mittaan.

Moniin tehtäviin ei tarvita aiempaa työkokemusta – soveltuvat opinnot ja halu oppia ovat tärkeämpiä. Palkkaamme kesätyöntekijöitä muun muassa hoitoalalle, puistotyöntekijöiksi, keittiötöihin, erilaisiin toimisto- ja asiakaspalvelutehtäviin, suunnittelijaharjoittelijoiksi, varhaiskasvatusavustajiksi ja liikuntapaikanhoitotehtäviin. Alan opiskelijoita ja ammattilaisia haemme erityisesti sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukseen sekä kaupunkiympäristön toimialalle.

Nuorille tarjotaan mahdollisuuksia ensimmäisiin kesätyökokemuksiin Siisti kesä -hankkeen kautta. Hakuaika alkaa 6. helmikuuta ja päättyy 27. helmikuuta kello 16.

Nuorten kesätöitä voit hakea, jos täytät kalenterivuoden aikana 16 tai 17 vuotta ja olet suorittanut peruskoulun ennen kesää. Työtä voidaan tarvittaessa räätälöidä osaamisesi ja fyysisen toimintakykysi mukaiseksi.

Maksuton harrastaminen pysyväksi toimintamalliksi 
 

Koulupäivän jälkeiset maksuttomat harrastukset jatkuvat jälleen kaikissa Helsingin peruskouluissa. 3.–9. luokkien oppilaat voivat valita yli 30 harrastuksesta itselleen mieluisan. 

Helsingin peruskouluissa tarjottava harrastusvalikoima perustuu oppilaiden toiveisiin. Lasten ja nuorten toiveet on selvitetty valtakunnallisen koululaiskyselyn ja kaupungin omien koulukohtaisten kyselyjen kautta.

Harrastamisen Suomen mallin toiminnassa Helsingissä mukana olleilta oppilailta saatu palaute on ollut erittäin positiivista.

Kaupungin nuorisopalveluiden koordinoimasta Harrastamisen Suomen mallin toiminnasta on tullut pysyvä toimintamuoto Helsingissä. Mallin tavoitteena on hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden lisääminen. Toimintamallin kautta halutaan tavoittaa etenkin niitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole harrastuksia. Harrastustoiminnan järjestäminen koulujen tiloissa ja niiden lähiympäristössä madaltaa kynnystä osallistua harrastukseen. Tämä on erityisen tärkeää niille lapsille ja nuorille, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuuksia tukea harrastamista. 

Myös viittomakielisillä oppilailla on mahdollisuus harrastaa; tällä kevätkaudella 3.-6. luokkalaisille on tarjolla Pitäjänmäen peruskoulussa viittomakielinen Valokalat-ilmaisuharrastusryhmä torstai-iltapäivisin.

Ajankohtaiskoosteessa kerrotaan myös kaupungin digitaalisia asiointipalveluja käyttävän kaupunkilaisen asiakasprofiilista sekä Ulkoliikunta.fi -karttapalvelusta.

Helsinki-profiilin kautta näkee vaivattomasti tiedot, joita kaupunki on käyttäjästä kerännyt sekä palvelut, joihin on tunnistautunut. Helsinki-profiilin ansiosta omien käyttäjätietojen hallinta paranee. Helsinki-profiilin käyttö laajenee asteittain. Helsingin kaupunki on linjannut Helsinki-profiilin ensisijaiseksi tunnistautumismekanismiksi kaupungin palveluihin.

Ulkoliikunta.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) -karttapalvelu on avoin tiedotuskanava Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen kaupunkien ulkoliikuntapaikkojen kunnosta. Se opastaa kuntalaisia löytämään ajantasaisen tiedon kaupungin ylläpitämistä ulkoliikuntapalveluista. Vuoden 2022 aikana ulkoliikunta.fi -kartalla oli käyntejä noin 1 420 000. Tietoja haettiin yhtä lailla talvilajeista kuin uimarannoista.

Helsinki-kanavalla kerrotaan näistäkin tarkemmin viittomakielellä.