Yhteishaku alkaa 22. helmikuuta – Helsinki tarjoaa monta polkua tulevaisuuteen

Valtakunnallinen toisen asteen yhteishaku ammatilliseen koulutukseen, lukioihin ja TUVA-koulutukseen on käynnissä 22.2.–22.3.2022.
Nuorukainen temppuilee BMX-pyörällä Lasipalatsin aukiolla.

Valtakunnallinen toisen asteen yhteishaku ammatilliseen koulutukseen, lukioihin ja TUVA-koulutukseen on käynnissä 22.2.–22.3.2022.

Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä jokaisen 9.-luokkalaisen on haettava perusopetuksen jälkeisen koulutukseen. Tavoitteena on, että kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon.

Helsingin kaupungin lukiot ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) tarjoavat monipuolisesti vaihtoehtoja toisen asteen koulutukseen.

”Tärkeintä on, että nuori tekee itse valinnan toisen asteen opiskelupaikasta sen perusteella, mikä häntä kiinnostaa. Helsingin kaupungin kaikki toisen asteen oppilaitokset antavat hyvät eväät jatko-opintoihin ja työelämään. Lukioiden ja ammatillisen koulutuksen keskinäinen yhteistyö sekä runsas verkkokurssitarjonta mahdollistavat opintojen yksilöllistämisen ja sitä kautta omien unelmien toteuttamisen”, muistuttaa Helsingin kaupungin lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Arja Kukkonen.

Stadin AO:ssa on yhteishaussa tarjolla 27 ammatillista perustutkintoa. Opintojen rinnalla voi opiskella ammattilukiossa, yhdistää urheilu-uran ammatillisiin opintoihin tai valmistua ammattiin oppisopimuksella. Suomen suurimmassa ammatillisessa oppilaitoksessa voi hankkia osaamista lukuisiin eri ammatteihin.

Ruotsinkielistä ammatillista koulutusta Helsingissä järjestää Yrkesinstitutet Prakticum.

Helsingin kaupungilla on 15 lukiota. Kaupungin kaikilla lukioilla on oma erityinen koulutustehtävänsä tai lukiokohtainen painotuksensa.

Opiskelijat voivat valita kursseja omien oppilaitostensa lisäksi lukiokampusten ja kaupungin lukioiden yhteiseltä opintotarjottimelta. Helsingin kaupungin lukiot tekevät monipuolista korkeakouluyhteistyötä, jonka ansiosta opiskelijat pääsevät jo lukioaikana tutustumaan korkeakouluopintoihin.

Helsingin kaupungin lukiot 

Stadin AO(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

TUVA-koulutus on tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta

Uusi TUVA-koulutus yhdistää vanhan nivelvaiheen koulutukset eli perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukioon valmentavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutuksen valmentavan koulutuksen (VALMA). TUVA on suunnattu niin oppivelvollisille kuin muille valmentavaa koulutusta tarvitseville.

Enintään vuoden kestävän TUVA-koulutuksen aikana opiskelija voi korottaa perusopetuksen arvosanoja, tutustua oman kiinnostuksensa mukaan ammatillisiin tai lukio-opintoihin ja tehdä jatko-opintosuunnitelmia.

Jos hakija ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta, hänet sijoitetaan TUVA-koulutukseen.

Nuorilla on hakeutumisvelvollisuus perusopetuksen jälkeen

Keväällä 2022 peruskoulunsa päättävät 9.-luokkalaiset kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Oppivelvollisuus jatkuu kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai aiemmin, jos opiskelija suorittaa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.

Laajennuksen myötä nuoren on hakeuduttava toisen asteen koulutukseen peruskoulun jälkeen. Hakeutumisvelvollisuus jatkuu, jos nuori jää ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot. 

Ensimmäisen tutkinnon suorittaminen on laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville maksutonta. Maksuton koulutus jatkuu sen vuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta.

Lisätietoa oppivelvollisuuden laajentamisesta löytyy Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilta.

Yhteishaun hakemukset tehdään Opintopolku-palvelussa

Yhteishaku perusopetuksen jälkeisen koulutuksen alkaa tiistaina 22. helmikuuta ja päättyy tiistaina 22. maaliskuuta kello 15.00.

Yhteishaussa voi hakea lukioon, ammatilliseen perustutkintokoulutukseen ja TUVA-koulutukseen. Yhteishaussa voi hakea myös työhön ja itsenäiseen elämään valmistavaan TELMA-koulutukseen sekä kansanopistojen oppivelvollisille suunnatuille linjoille.

Koulutuksiin haetaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Opintopolusta löytyvät tiedot haettavista koulutuksista ja oppilaitoksista sekä oppilaitosten yhteystiedot.

Toisen asteen yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksensa päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Peruskoulujen opinto-ohjaajat ja opettajat tukevat 9.-luokkalaisia koulutusvalintojen tekemisessä.

Kevään 2022 yhteishaun tärkeät ajankohdat

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on 22.2.–22.3.2022
Tieto valinnoista tulee aikaisintaan 16.6.2022
Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 30.6.2022
Uusi TUVA-koulutus alkaa 1.8.2022

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan uutisia yhteishausta

Omasta ravintolasta monipuoliset kokin ja tarjoilijan taidot 

Autonasentajasta ilmastokriisin ratkojaksi

Prosessiteollisuuden opinnoista lukuisia urapolkuja panimoista lääketeollisuuteen 

Muotialalle perusopintojen kautta

Puolet suomalaisista opiskelee uuden ammatin työuransa aikana

Pelialalle Stadin AO:n Muotoilijankadun toimipaikasta

Yhteisöllisyyden ansiosta uudet kaverit löytyvät helposti

Lukioilla valtakunnalliset opetussuunnitelmat – paljon käytännön päätäntävaltaa jää kouluille

Lukioiden tilat uudistuvat, sillä myös opiskelun tavat muuttuvat

Kohti toista astetta – Helsingissä monia mahdollisuuksia opintoihin peruskoulun jälkeen