Yrjönkadun uimahalli suljetaan vuodenvaihteessa perusparannuksen vuoksi

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.6.2023 Yrjönkadun uimahallin perusparannuksen hankesuunnitelman, joka koskee uimahallin toiminnallista ja teknistä perusparannusta. Perusparannuksen valmistelutyöt alkavat tammikuussa 2024, ja hanke kestää noin kaksi vuotta. Uimahalli on suljettu koko tämän ajan. Alustavien suunnitelmien mukaan halli avataan asiakaskäyttöön taas tammikuussa 2026.
Yrjönkadun uimahalli.
Yrjönkadun uimahalli on tarjonnut uintihetkiä jo vuodesta 1928. Kuva: Maarit Hohteri

Monet Yrjönkadun uimahallin teknisistä järjestelmistä ovat elinkaarensa päässä, ja rakenteet vaativat monin paikoin korjausta, joten perusparannus tulee tarpeeseen. Yrjönkadun uimahalli on arvostettu, historiallinen osa Helsingin kaupunkikuvaa ja nyt tehtävien korjausten avulla varmistetaan, että se säilyttää asemansa korkealaatuisena ja viihtyisänä virkistyspaikkana kaupunkilaisille vielä pitkään.

Perusparannuksessa muun muassa ajanmukaistetaan uimahallin tekniikkaa, korjataan vaurioituneet julkisivut sekä uusitaan pesu- ja saunatilojen pintarakenteet. Kevään ja kesän 2023 aikana korjattiin jo välittömän korjauksen tarpeessa olevia laattavaurioita.

Hallin tekniikkaa ajanmukaistetaan energiatehokkaammaksi ja esteettömyyttä parannetaan

Perusparannuksessa kiinnitetään erityistä huomiota materiaalien ja ratkaisujen kestävyyteen ja ympäristöystävällisyyteen. Hallin tiloissa pyritään parantamaan energiatehokkuutta ja optimoimaan vedenkulutusta. Rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan muun muassa jätevesien lämmöntalteenotolla sekä energiatehokkaalla ilmanvaihdolla ja valaistuksella.

Esteettömyyttä parannetaan halliin saapumisen, siellä kulkemisen, palveluiden sekä wc-tilojen osalta. Pääsisäänkäynnin esteettömyyttä parannetaan madaltamalla tasoeroja ja loiventamalla kynnyksiä. Sisäänkäynnin oviin asennetaan sähköinen avausmekanismi ja sisäänkäynnille tulee äänimajakka ohjaamaan kulkuväylältä kulkua sisäänkäynnille. Yleistä kulkemista tiloissa parannetaan madaltamalla kynnyksiä ja selkeyttämällä opastusta. Myös puku- ja pesuhuoneissa tehdään parannuksia muun muassa lisäämällä käsijohteita ja varmistamalla riittävät kääntymistilat apuvälineellä. Pihan esteettömyyttä parannetaan sisäänkäyntejä luiskaamalla.