Georgsgatans simhall stängs för totalrenovering vid årsskiftet

Den 14 juni 2023 godkände stadsfullmäktige projektplanen för en totalrenovering av Georgsgatans simhall. Simhallen ska renoveras funktionsmässigt och tekniskt. Förberedelserna inför totalrenoveringen inleds i januari 2024 och projektet tar cirka två år. Simhallen är stängd under hela den tiden. Enligt de preliminära planerna kommer hallen öppnas för kunder igen i januari 2026.
Georgsgatans simhall är den äldsta simhallen i Finland.  Bild: Maarit Hohteri
Georgsgatans simhall är den äldsta simhallen i Finland. Bild: Maarit Hohteri

Många av de tekniska systemen i Georgsgatans simhall är i slutet av sin livscykel och på många ställen behöver strukturerna renoveras. Det finns alltså behov av en totalrenovering. Georgsgatans simhall är en högt uppskattad, historisk del av Helsingfors stadsbild, och med hjälp av de renoveringar som nu ska göras säkerställer man att den bibehåller sin ställning som en högkvalitativ och trivsam rekreationsplats för stadsborna under lång tid ännu.

Under totalrenoveringen ska bland annat tekniken i simhallen uppdateras, skador på fasaden ska repareras och ytstrukturer i bad- och bastuutrymmena ska förnyas. Redan under våren och sommaren 2023 reparerades sådana skador på plattorna som omedelbart behövde repareras.

Tekniken i simhallen blir mer energieffektiv och simhallen blir mer tillgänglig

Vid totalrenoveringen fästs särskild uppmärksamhet vid att materialen och lösningarna ska vara hållbara och miljövänliga. Målet är att göra simhallens utrymmen mer energieffektiva och optimera vattenförbrukningen. Byggnaden blir mer energieffektiv bland annat genom att värmen från avloppsvatten tas till vara och genom energisnål ventilation och belysning.

Simhallen blir mer tillgänglig när det gäller att ta sig till simhallen, röra sig i simhallen och använda tjänsterna och wc-utrymmena. Huvudingången blir mer tillgänglig genom att nivåskillnaderna minskas och trösklarna jämnas ut. Dörren vid ingången får en elektronisk öppningsmekanism och vis ingången placeras en ljudfyr som vägleder besökare fram till ingången. Tack vare sänkta trösklar och tydligare skyltar blir det lättare att röra sig i utrymmena. Också omklädningsrummen och badrummen förbättras, bland annat genom fler ledstänger och tillräcklig plats för att röra sig med hjälpmedel. Gården blir mer tillgänglig genom att ingångarna sneddas.