Fasadreparationer på terminalen på Malms flygfält

Reparationen av fasaderna på terminalen på Malms flygfält som ägs av Helsingfors stadmot inleds ankomstgården. De reparationer som inleddes förra sommaren och som tryggar användningen av byggnaden blir klara i början av sommaren.
Vaalea terminaalirakennus, puu, pensaita ja moottoripyörä kesäpäivänä
Bild: Janne Ojanperä / Helsingin kaupunki

Fasaden på terminalen restaureras stegvis. Nu utförs ombyggnadsarbetena på första våningen på ankomstgårdens sida. 

Arbetet inleds genom att den tegelbeklädnad som lagts till på 1960-talet rivs på fasaden. Byggnaden står tom och rivningen inleds så snart som möjligt. Det arbete på fasaden som nu utförs väntas bli färdigt före slutet av augusti.

Målet är att återställa fasaden så att den överensstämmer med det ursprungliga utseendet

Terminalen som stod klar 1938 har i detaljplanen skyddats som en historiskt ytterst värdefull byggnad, vad gäller stadsbilden och byggnadskulturen. Vid reparationer återställs fasaden så att den överensstämmer med det ursprungliga utseendet – sockeln återfår sin granitbeklädnad och utsidan rappas och målas. Fasaden har dock en annan struktur än den ursprungliga, eftersom den ursprungliga fasaden inte lämpade sig för de lokala förhållandena. 

Med hjälp av erfarenheterna av reparationen kan man planera reparationer av terminalens övriga fasadytor.

Det reparationsarbete som inleddes förra sommaren håller på att bli klart

Även den renovering som inleddes förra sommaren på terminalen håller på att färdigställas i början av sommaren. Syftet med reparationerna är att byggnaden ska bevaras i funktionsdugligt skick.

Även efter reparationerna finns det behov av att rusta upp byggnaden, och en omfattande grundrenovering och övriga reparationer av fasaden kommer att göras senare. Tidtabellen för dessa reparationer är ännu öppen.

Terminalens lokaler bjuds ut när reparationsarbetena har slutförts

I byggnaden finns olika slags rum och en restaurang som lämpar sig för kontorsbruk. I restaurangen finns ett färdigt monterat kylrum. Den övriga utrustningen och inredningen ska den nya hyresgästen ha med sig. 

Det kommer att läggas ut annonser om de lokaler som hyrs ut senare i oikotie.fi-nättjänsten, och bland annat uthyrningen av restaurangen konkurrensutsätts.