Undervisning på två språk

Undervisning på två språk ordnas enbart i finskspråkiga skolor. Elever kan börja i undervisning på två språk i årskurs 1 eller 7. En elev som flyttar till Helsingfors och som tidigare fått undervisning på två språk kan ansöka genom kontinuerlig ansökan.

Vad är undervisning på två språk?

Helsingfors stad erbjuder grundläggande utbildning på två språk på svenska, engelska, spanska, kinesiska, nordsamiska, ryska och estniska. Undervisningsspråken i tvåspråkig undervisning är finska och något av dessa språk. 25–50 % av undervisningen är på målspråket och resten på finska. Varje skola fastställer själv i sin läroplan i vilken utsträckning undervisningen ges på det andra språket.

Undervisning på två språk utvecklar elevens förmåga att förstå målspråket, läs- och skrivfärdigheterna samt de muntliga språkliga färdigheterna. Den utvecklar också det allmänna intresset och beredskapen för språkstudier. Precis som grundläggande utbildning i allmänhet utvecklar grundläggande utbildning på två språk elevens färdigheter i alla läroämnen i enlighet med åldern.

Hur får man en plats i undervisning på två språk?

Ansökningstiden är i januari

Ansökning för undervisning på två språk för årskurs 1 har avslutats. Ansökningstiden var den 7–26 januari 2025.

Beslutet om elevantagning  för årskurs 1 skickas elektroniskt  via e-tjänsten Asti och hem till familjen per post 7.3.2025.

Om det finns lediga platser kvar i de tvåspråkiga grupperna i årskurs 1, öppnas en extra kompletterande ansökan i maj-juni. Du kan ansöka om de lediga platserna i årskurs 1 om du har flyttat till Helsingfors efter januari 2025.  Mer information om de lediga platserna publiceras här närmare ansökningsperioden.

Ansökningstiden är i december–januari

Ansökning för undervisning i två språk för årskurs 7 har avslutats. Ansökningstiden var den 16.12.2024–16.1.2025.

Beslutet om elevantagning ör årskurs 7 skickas hem till familjen per post 26.3.2025.

Om ni har flyttat till Helsingfors efter januari 2025 och vill ansöka om eventuella lediga platser, se anvisningarna nedan i avsnittet 'Kontinuerlig ansökan till årskurs 1–9, ansökan öppen året runt'.

Om det finns lediga platser kvar i de tvåspråkiga grupperna i årskurs 2–8, öppnas en extra kompletterande ansökan i maj-juni. Mer information om de lediga platserna publiceras här närmare ansökningsperioden.

Om en elev flyttar till Helsingfors under den grundläggande utbildningen och tidigare har studerat i tvåspråkig undervisning på finska och engelska någon annanstans i Finland, kan eleven ansöka till tvåspråkig undervisning på finska och engelska om kriterierna för ansökan uppfylls.

Kriterier för ansökan

  • Eleven har påbörjat den grundläggande utbildningen och ska flytta eller har nyligen flyttat till Helsingfors. Ansökan kan lämnas in innan eleven flyttat, men eleven ska ha en adress i Helsingfors enligt befolkningsdatasystemet senast den dag som språkprovet ordnas. Om adressuppgiftera ännu inte har uppdaterats i befolkningsdatasystemet ber vi dig bestyrka uppgifterna på något annat sätt, exempelvis genom ett hyreskontrakt.
  • Eleven har studerat i omfattande tvåspråkig undervisning enligt lagen om grundläggande utbildning någon annanstans i Finland. Obs! Vi ber alla sökande om intyg över tidigare studier i tvåspråkig grundläggande utbildning. Vid behov kontrollerar vi uppgifterna med elevens tidigare skola. Det räcker inte med att eleven har studerat målspråket som ett läroämne.
  • Eleven har enligt inträdesprovet tillräckliga färdigheter för att delta i omfattande tvåspråkig undervisning på finska och engelska.

Så här ansöker du till tvåspråkig undervisning på finska och engelska mitt under året

  1. Kontakta oss för att få ett ansökningsformulär

    Fråga oss efter ansökningsformuläret på oppilaaksiotto@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) . Bifoga ett färskt intyg eller studieprestationsutdrag över studier i tvåspråkig grundläggande utbildning till ansökan. 

    Vi ber alla sökande om intyg över tidigare studier i tvåspråkig grundläggande utbildning. Vid behov kontrollerar vi uppgifterna med elevens tidigare skola. Det räcker inte med att eleven har studerat målspråket som ett läroämne.

  2. Vänta på att bli kontaktad och få en inbjudan till språkprovet

    Skolan kontaktar dig efter att du fyllt i ansökningsformuläret. Under skolloven, exempelvis i juni och juli, kan det ta längre tid innan du blir kontaktad. Skolan ger anvisningar för deltagandet i språkprovet.

  3. Ta barnet till språkprovet

    Skolan kontaktar dig för att avtala om en dag och en plats för provet. Observera att skolorna inte testar elever under sommarlovet i juni och juli.

  4. Vänta på resultatet av språkprovet och antagningsbeslutet

    Läroanstalterna fattar beslut utifrån resultatet av språkprovet så snart som möjligt efter provet. Om du får ett positivt beslut tar skolan kontakt för att berätta när skolan börjar. Skolplatsen ska tas emot genast. Vi önskar dig lycka och framgång på lärstigen!

Vilka skolor erbjuder tvåspråkig undervisning?

Årskurs 1–6

Årskurs 7–9

Årskurs 1 från och med läsåret 2024–2025

Årskurs 1–9

Årskurs 1–7

  • Pasilan peruskoulu. Den tvåspråkiga undervisningen inleddes år 2018. Läsåret 2024–2025 erbjuds den i årskurs 1–7.

Årskurs 1–9

Årskurs 1–9