Brytningen för Kampens central för hälsa och välbefinnande har kommit långt

Byggandet av Kampens central för hälsa och välbefinnande framskrider enligt tidtabellen. Brytningen som inleddes i början av året fortsätter till början av hösten.
Byggarbetsplatsen i maj 2024. Bild: Lauri Ilmonen
Byggarbetsplatsen i maj 2024. Bild: Lauri Ilmonen

Den mest högljudda fasen på byggplatsen pågår. Sprängbrytningen håller på att upphöra och brytningen fortsätter genom kilning. Brytningen medför buller.

Flyttningen av teknik på metrostationen i Kampen och i biljetthallen på Fredriksgatan har blivit färdiga. Rivningsarbetena i den gamla byggnaden är på slutrakan.

Stomarbetet för byggnaderna inleds – byggplatstrafiken ökar

Byggarbetet av betongstommen inleds. Det behövs allt mer byggmaterial på byggplatsen och antalet godstransporter ökar i Kampens omgivning. 

Förnödenheter levereras huvudsakligen på vardagar till arbetsplatsen under dagtid. Den tunga trafiken anländer till arbetsplatsen i regel via porten på Runebergsgatan, dit man kör via Mechelingatan och Norra Järnvägsgatan. Fordonen lämnar arbetsplatsen via Fredriksgatan.

I juni börjar man resa cirka 70 meter hög tornkran på byggplatsen. 

Uppförandet av byggnaden kommer att medföra normalt byggnadsbuller uppskattningsvis till februari 2025. Bullrande arbetsmoment utförs vardagar mellan klockan 7 och 18.

Byggarbetsplatsen berättar mer om arbetsfaserna och trafikarrangemangen på byggplatsens webbplats: www.yit.fi/kampinthk(Länk leder till extern tjänst).
 

Helsingfors stad bygger Kampens center för hälsa och välbefinnande på Salomonsgatan 8. Byggnaden kommer också att ha affärslokaler och en gångförbindelse till Kampens metrostation. Byggnaden omfattar åtta våningar ovan jord och två källarplan. Projektets entreprenör är YIT.

Då den nya centralen för hälsa och välbefinnande såt klar erbjuder den invånarna i centrum mångsidiga offentliga social- och hälsovårdstjänster under ett tak. Planen är att börja använda lokalerna år 2028.