Databokslut 2021: Mängden dataskyddsarbete fortsätter att öka

Enligt Helsingfors stads databokslut för 2021 fortsätter mängden dataskyddsarbete att öka i jämförelse med tidigare år. Dessutom orsakar de nya kraven på överför
Nainen tietokoneen äärellä.

Enligt Helsingfors stads databokslut för 2021 fortsätter mängden dataskyddsarbete att öka i jämförelse med tidigare år. Dessutom orsakar de nya kraven på överföringar av personuppgifter utanför EES-området sin egen utmaning för dataskyddsarbete. Databokslutet är en rapport som årligen upprättas. Där granskar man hur dataskydd och datasäkerhet har förverkligats i Helsingfors stads verksamhet. Nu har det tredje databokslutet publicerats.

Databokslutet för 2021 visar tillväxt enligt flera mätare. Till exempel gjorde stadens kunder 1 924 granskningsbegäran av egna uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen, vilket är 600 fler än föregående år. Dessutom gjordes 222 begäran om egna uppgifter i enlighet med offentlighetslagen.

Totalt 100 konsekvensbedömningar av dataskyddet, med vilka man identifierar och hanterar risker som förknippas med behandling av personuppgifterna, färdigställdes 2021, vilket är 25 fler än föregående år. Totalt 321 säkerhetsöverträdelser i fråga om personuppgifter ägde rum 2021, medan antalet var 236 år 2020. 137 kommunbor kontaktade dataskyddsombudet under 2021, medan 88 personer kontaktade ombudet under 2020. Såsom i föregående år, handlade kontakterna i allmänhet om upplevda säkerhetsöverträdelser eller det att man inte hade fått sina egna personuppgifter inom utsatt tid.

Internationella dataöverföringar som utmaning

Arrangemanget Privacy Shield mellan EU och USA, som ansågs garantera en tillräcklig dataskyddsnivå för personuppgifter som överförs till USA, framhävdes 2020, vilket medförde en betydande extra utmaning för att bedöma de amerikanska tjänsternas dataskydd och datasäkerhet. För att svara på denna utmaning fick man förra året hjälp av Europeiska kommissionens förnyade standardklausuler för avtal och Europeiska dataskyddsstyrelsens rekommendationer för kompletterande skyddsåtgärder. Staden gav egna anvisningar för att tillämpa de båda. Dessutom gav kanslichefen i år sina anvisningar om belägenheten för data och förutsättningarna för dataöverföring.

Att ta reda på förutsättningarna för internationella dataöverföringar kommer även i fortsättningen att orsaka mycket jobb för staden. Dessutom visar de mätare som följs upp att kommunborna är alltmer medvetna om sina dataskyddsrättigheter. Det är viktigt att Helsingfors stad även i fortsättningen tar hand om förverkligandet av kommunbornas rättigheter och ser till att staden använder och tillhandahåller sådana digitala tjänster som är trygga och lagenliga.
Stadsstyrelsen godkände databokslutet den 4 april 2022.

Läs mer om stadens databokslut här (på finska).

Bild: Helsinki Partners/N2 Albiino Marek Sabogal