Den nya planläggningsöversikten berättar vad som planeras i Helsingfors

Helsingfors är hem för allt fler. Gamla och nya helsingforsare behöver bostäder, tjänster, rekreationsområden och fungerande transportförbindelser. Allt detta kräver planering och planläggning, vilket redovisas i planerings- och planläggningsöversikten.
I år fortsätter bland annat planeringen av Barnmorskeinstitutets område.  Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit
I år fortsätter bland annat planeringen av Barnmorskeinstitutets område. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit

Planläggningen är planering av områdesanvändningen, där man avgör hur bosättning, tjänster, arbetsplatser, trafiken, naturen och rekreationsområden ska samordnas i Helsingfors. 2024 års planerings- och planläggningsöversikt finns som pdf på adressen hel.fi/planeringsoversikt.

Planerings- och planläggningsöversikten informerar om hur planläggningen framskrider samt om de mest betydande planprojekten som är aktuella på olika håll i staden nu eller inom den närmaste framtiden. I årets översikt berättar vi också om spårtrafikens framtidsutsikter i Helsingfors.

Du kan också beställa planvakten och bekanta dig med karttjänsten

Närmare och uppdaterad information om aktuella planer finns i Helsingfors karttjänst (kartta.hel.fi/suunnitelmat(Länk leder till extern tjänst)). Där finns bland annat dokument, tidtabeller och kontaktuppgifter som berör planprojekt.

Planvakten(Länk leder till extern tjänst) är ett enkelt sätt att följa med hur planläggningen samt gatu- och parkplaneringen framskrider i Helsingfors. Tjänsten skickar ett e-postmeddelande när planer läggs fram till påseende och man kan säga sin åsikt eller lämna in anmärkningar om dem. Planvakten meddelar också om invånarmöten som berör planläggningen.