Östersundom önskas bli en naturnära småstad för järnvägstrafik – kommentarer på planförslaget kan lämnas fram till slutet av oktober

Helsingfors stad planerar nya bostads-, arbetsplats- och naturskyddsområden i Östersundom. Utkastet till delgeneralplanen för området bygger på omfattande utredningar.
Planeringsområde.
Planeringsområde.

Östersundom är tänkt att bli ett naturnära och attraktivt område som även erbjuder arbetsplatser och tjänster och har snabbspårväg. Detta framgår av Helsingfors stads nyligen färdigställda utkast till delgeneralplan, som är öppet för kommentarer fram till slutet av oktober.

Delgeneralplanen styr detaljplaneringen i området och fokuserar på frågor som är centrala för stadsstrukturen. Dessa omfattar bland annat boende, placering av arbetsplatser och tjänster, transportförbindelser, rekreation och gröna nätverk.

Spårvägen skulle medföra nytt byggande

Enligt planförslaget skulle snabbspårvagnarna i huvudsak köra längs Nya Borgåvägen och till Östra centrum. Ett stort antal nya byggnader föreslås byggas framför allt längs spårvägen.

Storskaligt byggande planeras på lång sikt och genomförandet beror på spårvägsbeslutet. Före det kommer man att främja kompletteringsbyggande i befintliga småhusområden, utveckling av grön- och rekreationsnätverket och skapande av arbetsplatsområden.

Med tiden kommer delgeneralplanen att göra det möjligt att utveckla Östersundom från dagens stadsdel med 1 700 invånare till ett hem för 35 000–45 000 människor. Planerna omfattar också mellan 4 000 och 6 000 arbetsplatser.

Samtidigt är målet att bevara de viktigaste områdena med naturvärden. I delgeneralplanen utses ett omfattande nätverk av rekreations- och naturskyddsområden.

Utkastet till delgeneralplan för Östersundom grundar sig på omfattande utredningar. Planeringen har styrts av de planeringsprinciper som godkändes av stadsmiljönämnden år 2023.

Du kan bekanta dig med planförslaget på nätet och på ett invånarmöte

Utkastet presenteras på nätet och kommentarer om den kan lämnas till och med torsdagen den 31 oktober.

Synpunkter på utkastet ska sändas till Helsingfors stads registratorskontor senast den 31 oktober per e-post (helsinki.kirjaamo@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)) eller per brev (Helsingfors stad, Registratorskontoret, PB 10, 00099 HELSINGFORS STAD). Ämnet på meddelandet eller kuvertet ska vara "Östersundom delgeneralplan".

Dessutom ska planerarna presentera utkastet i ett invånarmöte som ska hållas i grundskolan Sakarinmäen koulu (Knutersvägen 924) på måndagen den 7 oktober kl. 17–19. Mötet ordnas på finska.

Utkastet till delgeneralplanen lämnas för beslutsfattande i stadsmiljönämnden i början av 2025.