Det försvagade ekonomiska läget avspeglades i byggandet och bostadsmarknaden i Helsingfors 2023

Den exceptionella tiden som frestat på bostadsmarknaden och byggbranschen fortsatte år 2023. Ökningen av ränte- och kostnadsnivån, den skärpta kreditpolitiken och den minskade bostadshandeln påverkade byggandet.
Den lugna bostadsmarknaden sänkte priserna under 2023 men priserna på nya bostäder steg fortfarande. Bild: Antti Pulkkinen
Den lugna bostadsmarknaden sänkte priserna under 2023 men priserna på nya bostäder steg fortfarande. Bild: Antti Pulkkinen

Bostadshandeln var betydligt lugnare än under tidigare år, vilket sänkte priserna på bostäder i Helsingfors och hela Finland. Antalet färdigställda bostäder i Helsingfors var dock rekordstort på grund av att antalet bostäder som beviljats bygglov och antalet nya bostadsbyggen utvecklades positivt under de föregående åren. 

Byggkonjunkturen avspeglades i nya bostadsbyggen 

Den snabba ökningen av räntor och byggnadskostnader samt den ökade inflationen har dämpat byggande och minskat konsumenternas förtroende. Byggandet har mattats av kraftigt i och med att den ekonomiska tillväxten och bostadsmarknaden stannat av. Den låga byggkonjunkturen syntes i Helsingfors i antalet nya bostadsbyggen på samma sätt som i fjol. Antalet bostäder som beviljats bygglov var också betydligt mindre än under de två föregående åren. 

Antalet färdigställda bostäder förblev dock på god nivå. Under 2023 blev ett rekordstort antal bostäder färdiga i Helsingfors, totalt 8 179, och det årliga produktionsmålet enligt Helsingfors Genomförandeprogram för boende och härmed sammanhängande markanvändning (BM-programmet) uppnåddes.

Under 2023 inleddes byggandet av 5 027 bostäder och antalet bostäder som beviljades bygglov var 4 401. Dessutom har antalet bostäder under byggnad minskat tydligt. I slutet av året var antalet cirka 7 000 bostäder. I ljuset av dessa byggnadssiffror kommer bostadsproduktionens volym att hållas på en klart måttligare nivå än under toppåren åtminstone under de närmaste åren. För närvarande finns det ett stort utbud av bostäder, eftersom det stora antalet färdigställda bostäder i kombination med den låga efterfrågan har ökat både antalet nya bostäder som inte sålts och antalet hyresbostäder som står tomma. 

Den lugna bostadsmarknaden sänkte priserna – priserna på nya bostäder steg fortfarande

Utöver byggandet minskade krisen på bostadsmarknaden i synnerhet försäljningen av nya bostäder inom bostadshandeln. I den osäkra situationen senarelade många hushåll sina planer att köpa en bostad. Bostadshandeln, som under de tidigare åren var livlig, minskade därför kraftigt under det sista kvartalet 2022, vilket ledde till att priserna på gamla aktielägenheter började minska. Ökningen av byggnadskostnader och räntor bidrog dock till att priserna på nya bostäder fortfarande steg under 2023.

Priserna på gamla bostäder minskade under 2023, samtidigt som byggkostnaderna och kostnaderna för fastighetsunderhåll ökade. Till följd av detta steg priserna på nya bostäder ytterligare under 2023. Utvecklingen av bostadshyror är långsammare, men de har ökat av samma orsaker.
Priserna på gamla bostäder minskade under 2023, samtidigt som byggkostnaderna och kostnaderna för fastighetsunderhåll ökade. Till följd av detta steg priserna på nya bostäder ytterligare under 2023. Utvecklingen av bostadshyror är långsammare, men de har ökat av samma orsaker.

Prognostisering av långvariga konsekvenser är utmanande

Det är svårt att prognostisera recessionens långvariga konsekvenser för boende och byggande, eftersom utvecklingstrenderna har varit snabba och olika jämfört med tidigare recessioner. Därför är det inte möjligt att dra några långsiktiga slutsatser om utvecklingen av bostadsmarknaden eller byggandet. Det kan dock antas att efterfrågan på bostäder återhämtar sig relativt snabbt när räntorna etableras på en måttlig nivå, ökningen av byggnadskostnader mattas av och Helsingfors invånarantal ökar. Detta torde också påverka återhämtningen inom byggbranschen.