Flytt av naturgasledning snart klart i Malm

Ledningsbygget i samband med flytten av naturgasledningen i Malm, Helsingfors, är nästan klart, med undantag för anslutningsställena. Naturgasledningar flyttas bort från platserna där nya gator och kvartersområden ska byggas för att kunna anlägga bostadsområdena i Nallebranten och Flygplatskvarteren och för att genomföra de skyddsavstånd mellan bosättning och distributionsledningar för naturgas som krävs enligt lag.
Flygfoto från Malms flygfält. Bild: Lauri Rotko
Flygfoto från Malms flygfält. Bild: Lauri Rotko

Det nya ledningsavsnittet måste provtryckas före idrifttagning. Arbetsmomenten i samband med provtryckningen kräver specialutrustning i närheten av anslutningsställena. Utrustningens driftljud kan orsaka bullerolägenhet i omgivningen. Utöver driftljud kan det förekomma susande ljud när trycket justeras. För att provtryckningen ska lyckas måste de tillhörande arbetsmomenten utföras utan avbrott. Målet är att utföra arbetet så snabbt som möjligt och med så små störningar i omgivningen som möjligt.

Arbetena i samband med provtryckningen sker veckorna 31–32 och de arbetsmoment som orsakar buller görs på vardagar klockan 7–22. Området kan under denna tid även trafikeras av fler arbetsfordon är vanligt.

Anslutningsarbetena görs vecka 33. Den nya ledningen tas i bruk när anslutningsarbetena är färdiga. Efter anslutningsarbetena fortsätter arbetet ännu på vissa ställen där man river den gamla ledningen och återställer områdena. Alla områden uppskattas bli färdiga under hösten 2023.

Helsingfors stad har beställt arbetena för att flytta naturgasledningen av Gasgrid Finland Oy. Huvudentreprenören är Louhintahiekka Oy. Vi beklagar olägenheten som arbetena orsakar.