Försäljning från cykel eller kärra är inte tillåtet i Esplanadparken eller på Senatstorget

Det är tillåtet att sälja mat och andra produkter från en cykel eller rörlig kärra i parkområden i Helsingfors utan separat tillstånd, men i fortsättningen är mobil försäljning förbjuden på Senatstorget och i Esplanadparken. Regelbunden försäljning förutsätter alltid en anmälan enligt livsmedelslagen om att verksamheten inleds.
Försäljare i Esplanadparken.
I fortsättningen ingriper vi allt starkare i olovlig försäljning Bild: Helsingfors stad

Det är inte tillåtet att ställa upp bord, stolar, tak eller andra konstruktioner i parker utan att tillstånd har sökts i förväg. Den här typen av försäljning och evenemang i parker och på gator kräver samtycke av staden.

”I Esplanadparken har det under de senaste åren funnits mycket försäljningsverksamhet som inte följt gemensamma spelregler eller stadens anvisningar. Säljare har fortfarande spritt ut sig med försäljningsbord och stolar samt lämnat konstruktionerna liggandes i parken utanför säljningstiden, utan att bry sig om de ständiga anmärkningarna. Därför har vi har kommit fram till att pröva på att förbjuda även kortvarig försäljning i parken. Det har inte heller tidigare varit tillåtet att sälja från fasta försäljningsstånd i parkerna utan stadens tillstånd”, säger Elina Airaksinen, chef för områdesbevakningen vid Helsingfors stad.

Senatstorget och Esplanadparken är historiskt värdefulla platser som är viktiga för både invånare och turister. Många stadsbor och företag har tagit kontakt på grund av den olovliga försäljningen i båda områdena.

Försäljningen ska vara rättvis och lika för alla

I Esplanadparken har det länge funnits en mobil försäljningsverksamhet under somrarna, som har ökat betydligt under de senaste åren.

”Vi vill att stadens park- och gatuområden ska vara tillgängliga för alla och att rättvisa möjligheter till företagsverksamhet förverkligas. Ökningen av evenemang och olika försäljningar i centrum är positiv, men det är viktigt att livsmedelshygienen för livsmedlen är i skick och att man vid försäljningen följer livsmedelslagen och de gemensamma spelreglerna”, säger Suvi Tuiskunen, enhetschef vid Helsingfors stad.

Staden påminner om att verksamheten i parkerna ska vara rättvis och lika för alla aktörer, och därför ingriper vi allt starkare i olovlig försäljning i fortsättningen. Olovlig försäljningsverksamhet är inte rättvis mot kioskföretagare som betalar hyra för sina kiosker i parken och som har tillstånd. Försäljningsverksamhet har redan tidigare varit förbjuden vid Sveaborgs skyddade världsarvsobjekt.

Bristfällig hygien kan leda till matförgiftning

Bristfällig hygien eller variationer i mattemperaturer kan i värsta fall leda till matförgiftning. Tillräckligt skydd av försäljningsstället, rätt förvarings- och serveringstemperaturer för livsmedlen samt möjlighet till handtvätt är viktiga frågor för att man ska kunna sälja mat säkert utomhus. Regelbunden försäljning av mat utomhus kräver alltid en anmälan om att verksamheten inleds enligt livsmedelslagen.

Övervakningen sker i samarbete med olika myndigheter

För att effektivera övervakningen ökar staden personalen i områdena för att ge handledning i att följa stadens regler och avtal. Vi har också ökat livsmedelstillsynen av försäljningen utomhus, och vi har med tvångsmedel tagit itu med de allvarliga missförhållanden som konstaterats vid tillsynen.

Riktlinjerna för begränsning av försäljningen gjordes vid enheten för områdesanvändning och -övervakning, som förvaltar Helsingfors stads allmänna områden. Vi kom fram till riktlinjerna på basis av ett långt övervägande och det gemensamma övervakningsarbetet som utförts med andra tillsynsmyndigheter.