Fostrans- och utbildningssektorn ombedömer vidareutvecklingen av sitt datasystem Asti för elektronisk ärendehantering

Helsingfors stads fostrans- och utbildningssektor inledde år 2019 ett storskaligt projekt med mål att ta i bruk ett nytt system för elektronisk ärendehantering inom sektorns alla tjänster. I projekthelheten Asti har man utvecklat tjänster inom elektronisk ärendehantering för småbarnspedagogiken och möjligheten till elektronisk ansökan till den grundläggande utbildningen. De bästa funktionssätten inom Asti tillvaratas i kommande projekt.
I projekthelheten Asti har man utvecklat tjänster inom elektronisk ärendehantering för småbarnspedagogiken och möjligheten till elektronisk ansökan till den grundläggande utbildningen.
I projekthelheten Asti har man utvecklat tjänster inom elektronisk ärendehantering för småbarnspedagogiken och möjligheten till elektronisk ansökan till den grundläggande utbildningen.

— När man började utveckla projekthelheten Asti år 2019, hade man som mål att skapa en ärendehanteringshelhet som omfattar möjligheten för stadsinvånarna att söka till tjänster inom fostran och utbildning, det vill säga till allt från småbarnspedagogik till utbildning på andra stadiet. Projektet inleddes i egen regi, eftersom de e-tjänster som då fanns på marknaden inte hade de egenskaper som behövdes", berättar Satu Järvenkallas, sektorchef för fostran och utbildning.
 
Projekthelheten Asti, som förverkligades åren 2019–2023, medförde en förenkling av till exempel ansökan till förskoleundervisningen för man började erbjuda förskoleplatser proaktivt per sms. År 2022 utsågs tjänsten till den bästa offentliga användarorienterade tjänsten i Europa. I dagsläget erbjuds förskoleplatser per e-post. Inom småbarnspedagogiken lättade daghemsföreståndarnas arbetsmängd till följd av enklare hantering av information vid verksamhetsställena. I projekthelheten förenklades dessutom ansökan till den grundläggande utbildningen och dataskyddet förbättrades ytterligare. Sammantaget har en mer centraliserad och högklassig e-tjänst skapats för kommuninvånarna. 

En översyn av projekthelheten Asti startade på hösten 2022. Med anledning av den snabba systemutvecklingen, utmaningar med att rekrytera it-personal och de ständigt utvecklade egenskaperna hos de färdiga lösningar som nu finns på marknaden bestämde man att utvecklingen av Asti-systemet inte ska fortskrida för småbarnspedagogikens och den grundläggande utbildningens del. Den ursprungliga kostnadsberäkningen för projekthelheten var år 2019 cirka 60 miljoner euro. I projekthelheten använde man åren 2019–2023 cirka 32 miljoner euro för att underlätta stadsinvånarnas ansökan till tjänster inom fostran och utbildning. Användningen av funktionerna hos Asti i sin nuvarande form fortsätter.

— Arbetet med Asti-servicehelheten har varit utmanande och sysselsatt på bred front. Även om alla planerade funktioner inte kunde förverkligas har vi under de här fyra åren kunnat förbättra stadsinvånarnas tjänster. De tjänster, processer och verksamhetssätt som man tagit fram i Asti-projektet står fortsättningsvis till vårt förfogande och de utvecklas även i samband med framtida systemlösningar. En deletapp har nu nåtts i utvecklingen av systemhelheten och vi har fortsatta planer under arbete”, konstaterar Järvenkallas.