Helsingfors bibliotek och idrottsplatser bjuder på aktiviteter under helhelgen

I Helsingfors finns mycket att göra och uppleva även kring jul och nyår. Tre bibliotek och en ungdomsgård i Helsingfors håller öppet på julafton. Stadsborna kan använda stadens konstisbanor gratis kring årsskiftet, med undantag för julafton. I tjänsten ulkoliikunta.fi kan man se i vilket skick skidspåren i huvudstadsregionen är.
Julgran i Berghälls bibliotek.
Julaftonsöppet på Berghälls bibliotek har redan blivit en tradition. Bild: Ate Silvo

I Helsingfors kan man besöka biblioteket även på julafton. Östra centrums, Berghälls och Richardsgatans bibliotek håller öppet den 24 december kl. 10–16. Biblioteken bjuder på glögg på julafton.

Berghälls bibliotek var år 2018 det första biblioteket i Helsingfors som höll öppet på julafton. Året därpå gjorde Richardsgatans bibliotek detsamma, och Östra centrums bibliotek blev det senaste tillskottet år 2022. Öppethållningen på julafton har så småningom blivit en etablerad del av Helsingfors stadsbiblioteks service.

Det känns viktigt för oss på biblioteket att ha öppet på julafton, eftersom det då finns väldigt få öppna, avgiftsfria ställen att gå till i staden. Biblioteket vill betjäna dem som inte firar jul, samt erbjuda gemenskap och värme för dem som känner sig ensamma under julhelgen. Biblioteken som är öppna på julafton uppskattas också av familjer, som tittar in under morgonens utelekar för att låna hem böcker och spel till julhelgen, berättar Anki Mölläri, bibliotekschef på Östra centrums bibliotek.

Biblioteken i Helsingfors är stängda på juldagen den 25 december, annandagen den 26 december och nyårsdagen den 1 januari. På trettondagen den 6 januari håller centrumbiblioteket Ode öppet kl. 12–18. En del av Helsingfors självbetjäningsbibliotek är också tillgängliga under helgdagarna kring årsskiftet. Öppettiderna finns på respektive biblioteks egen Helmet-sida. Registrerade användare kan besöka självbetjäningsbiblioteken med sitt lånekort och en PIN-kod.

Ungdomsgården Luuppi i Gårdsbacka välkomnar ungdomar även under julhelgen. Luuppi har öppet 24–29.12 kl. 15–21.30. Ungdomsrummet på Ode har öppet med svenska ungdomsledare på mellandagarna 27–29.12 och Rastis har öppet 3–5.1 kl. 17-21.

Skridskor och skidor kan man åka oavsett väder

Staden bjuder på massor av möjligheter till utomhusmotion kring jul och nyår. Helsingfors konstisbanor är stängda endast på julafton, men övriga dagar kan man åka skridskor där helt gratis. I tjänsten ulkoliikunta.fi kan man kontrollera när Helsingfors konstisbanor har öppet för allmänheten och eventuella avvikande öppettider.

I ulkoliikunta.fi kan man också kontrollera skicket på huvudstadsregionens skidspår. Exempelvis kanonsnöspåret i Svedängen hålls i skidbart skick även i sämre väder. I ulkoliikunta.fi hittar du följande uppgifter om varje skidspår: när det senast har underhållits eller dess skick kontrollerats, vilken skidstil som rekommenderas och om spåret har belysning. 

Motionslokaler inomhus, såsom sim- och idrottshallar samt gymmen, har avvikande öppettider kring jul och nyår. De är i regel stängda 24–26.12.2023 samt 1.1.2024, och har även avvikande öppettider övriga dagar. Man kan kontrollera sim- och idrottshallarnas öppettider på liikunta.hel.fi.

På stadsmuseet pågår julsäsongen fram till trettondagen

Av Helsingfors stadsmuseums museer är stadsmuseet, Villa Hagasund och Spåramuseet öppna på annandagen 26.12 och nyårsafton 31.12 samt trettondagen 6.1 kl. 11–17.

Du kan uppleva en gammaldags jul på Sprutmästarens gård fram till slutet av året. Sprutmästarens gård är öppen 27.12–7.1 kl. 11–17 (stängd på nyårsdagen 1.1).