Helsingfors öppnar basketställningarna på nytt för stadsborna

Helsingfors stad öppnar de stängda basketkorgarna i Haga på nytt. Basketkorgarna på gårdarna till lågstadieskolan Pohjois-Haagan ala-asteen koulu och grundskolan Haagan peruskoulu har bommats igen på grund av att spelet har orsakat oljud.
Helsingfors öppnar basketställningarna på nytt för stadsborna. Planen på bilden har inget med fallet att göra. Bild: Jani Karlsson
Helsingfors öppnar basketställningarna på nytt för stadsborna. Planen på bilden har inget med fallet att göra. Bild: Jani Karlsson

Basketkorgarna öppnas för spel på nytt tisdagen den 23 juli. Framöver rekommenderas spel på planerna kl. 7–22. Riktlinjerna gäller olika typer av spelplaner på skolgårdar, i parker och idrottsparker.

Spelplanernas öppettider ses över specifikt per plan. Om det till exempel finns ett servicehus bredvid planen är rekommendationen att planen får användas till kl. 21. Om det på motsvarande sätt inte finns bebyggelse nära planen får planen användas till kl. 23.

– Att stänga basketkorgarna på gårdarna till Haagan peruskoulu och Haagan ala-aste var en överreaktion från vår sida. Vi erkänner att vi har begått ett misstag. Samtidigt tar vi den respons vi får om oljud nattetid på allvar och därför har vi nu tagit fram riktlinjer för användning av spelplanerna, säger Mikko Ravantti, tf. sektorchef för stadsmiljösektorn.

Spelplanerna förses med skyltar

Staden försöker hitta sätt att begränsa det nattliga oljudet. Spelplanerna kommer att förses med skyltar med information om planens öppettider och om att visa hänsyn gentemot andra.

Varje sommar kommer det in klagomål om att spel och vistelse på planerna orsakar oljud.

– Staden kan inte ensam förhindra oljud nattetid, utan stadsbornas hjälp behöv. Det är tillåtet och även önskvärt att använda planerna, men det är också nödvändigt att ta hänsyn till andra människor, säger Mikko Ravantti vid stadsmiljösektorn.

Olika önskemål om användning av stadsrummet

Stadsborna har ofta motstridiga önskemål om användningen av stadens gemensamma utrymmen, och vid planering av stadsmiljön försöker man samordna dem. I en allt tätare stadsmiljö betonas vikten av att överväga var olika verksamheter placeras. Vid planering av lek- och idrottsparker kan problemet med oljud minskas bland annat genom att vissa verksamheter placeras längre bort från bebyggelse.  En utmaning i planeringsarbetet är också att klimatet blir varmare. När parker och spelplaner planeras tar man i beaktande att användarna kommer att vara ute allt senare om kvällarna.   

Du kanske är intresserad av