Helsingfors uppmärksammar återgången till vardagen med konst kring hållplatser för kollektivtrafik

I Helsingfors ackompanjeras återgången till vardagen av konst, som visas den 11 augusti längs kollektivtrafikens rutter.

Områdena kring spårvagns- och metrohållplatser i Helsingfors centrum samt Helsingfors centralstation förvandlas till scener, konsertplatser och gatuteatrar den första skoldagen, det vill säga torsdagen den 11 augusti, till glädje för förbipasserande. Det lönar sig alltså att vara uppmärksam på sin omgivning mellan 7.30 och 9.00 samt mellan 16.00 och 17.30.

Program ordnas i närheten av följande spårvagnshållplatser: Glaspalatset, Gamla studenthuset, Mikaelsgatan, Alexandersgatan, Senatstorget, Johanneskyrkan, Kamptorget, Fredriksgatan, Skillnaden och Centralstationen. Föreställningar ordnas också på Helsingfors centralstations perrongområde och i Citycenter på metroingångens övre nivå samt i Studiegången på Helsingfors universitets metrostation och på den öppna platsen i Kampens köpcentrum.

På morgonen framträder gatuteaterperformansgruppen Orkestar Strada utanför Glaspalatset. Där utlovas maskteater, clowner, musik och dans. På Senatstorget, Alexandersgatan och Kamptorget kan man lyssna på freestylerap. Violinduon Suvi Oskala och Emilia Lajunen sprider glädje med dansanta toner vid Gamla studenthuset.

På eftermiddagen rör sig Timo Brass Band mellan spårvagnshållplatserna vid Mikaelsgatan och Centralstationen. På Helsingfors centralstations perrongområde bjuder salsadanspar från FiMu ry på dans. Fauna Humanas ”människodjur” spexar och charmar under morgonen i Kampens köpcentrum. På programmet står också bland annat diktläsning med Mirjami Heikkinen och musik med DJ Ipalipa.

Evenemanget genomförs med hjälp av ett särskilt anslag för återhämtning från coronaepidemin, med vilket man vill liva upp Helsingfors centrum och stöda sysselsättningen bland frilansare inom kulturbranschen.

Evenemanget produceras av Helsingfors stad i samarbete med HRT. Citycenter, Kamppi Helsinki, Stadstrafik Ab och VR bidrar till att möjliggöra evenemanget.

Evenemanget har väderreservation.