Helsingforsbiblioteken hjälper till med val av julklappsböcker och lånar ut överraskningspaket

Bibliotek runt om i Helsingfors ordnar ett trevligt juljippo 11–23 december. Bibliotekspersonalen har paketerat in böcker som de rekommenderar till färdiga paket med en medföljande beskrivning. På centrumbiblioteket Ode och Berghälls bibliotek ställer man också upp juliga pop up-punkter för några vardagskvällar, som tillägnas personliga julklappsbokstips.
En person håller i paket med böcker.
18 bibliotek runt om i Helsingfors deltar i julpaketsjippot. Bild: Ate Silvo

Gåvopaketen innehåller ett brett urval av verk för läsare i olika åldrar, från klassiker till nyheter och från romaner till faktaböcker. Man kan välja en lämplig gåva till sig själv eller någon annan med hjälp av texten på paketet, som beskriver verkets innehåll och tema. Bokens titel är ändå en överraskning.

Inpaketerade böcker har tidigare testats på biblioteken i det östra området. I år deltar 18 bibliotek över hela Helsingfors i jippot.

Biblioteksbesökarna har uppskattat det här årliga projektet väldigt mycket, och har flitigt lånat böcker från gåvoborden både åt sig själva och åt andra. Man måste förstås komma ihåg att komma överens med mottagaren om hur boken ska returneras, berättar Johanna Juvonen, informatiker för Hertonäs, Degerö och Kasbergets bibliotek.

Yrkespersoner inom läsning ger råd för julklappsköp 

Böcker är populära julklappar år efter år. Centrumbiblioteket Ode och Berghälls bibliotek har särskilda pop up-punkter under den hetaste julsäsongen, där bibliotekets personal hjälper till med att välja en bok som gåva utifrån mottagarens personlighet och intressen.

Man kan fråga oss om råd, inte bara gällande julklappar utan också gällande läsning för julen. Vi tipsar om lämplig läsning för såväl barn och unga som vuxna. Våra experter kan tipsa om alla genrer, från poesi till serier, berättar Berghälls biblioteks servicechef Riikka Leskinen.

Jultipspunkten på Berghälls bibliotek är öppen i kupolsalen på bottenvåningen tisdagen den 12 december klockan 17–19.30. På Ode betjänar tipspunkten i entrén på bottenvåningen torsdagen den 14 december, måndagen den 18 december och tisdagen den 19 december klockan 17–19.

Följande bibliotek deltar i julpaketsjippot:

Hertonäs bibliotek 
Östra centrums bibliotek 
Berghälls bibliotek 
Degerö bibliotek 
Drumsö bibliotek 
Månsas bibliotek
Munksnäs biblioteket 
Åggelby bibliotek 
Svedängens bibliotek 
Böle bibliotek 
Parkstads bibliotek 
Richardsgatans bibliotek 
Kasberget biblioteket 
Skomakarböle bibliotek 
Stapelstadens bibliotek 
Tölö bibliotek 
Viks bibliotek 
Nordsjö bibliotek