Den kloke förbereder sig för nödsituationer

Är du beredd på el- och vattenavbrott? Vet du vad du ska göra i en nödsituation?
Sähköjohtoja sähkötolpassa.
Invånarna behöver kunna klara av exempelvis ett elavbrott orsakat av en storm, som kan medföra översvämningar, avvikelser i trafiken samt störningar i betalningar och datatrafiken. Bild: Tero Lahti

I den nationella nättjänsten Suomi.fi publicerades i november en guide för beredskap för störnings- och krissituationer, som ger finländarna råd om vad de ska göra i exceptionella situationer. Såväl invånare som bostadsbolag, företag och andra bör hålla sin kompetens för olika situationer uppdaterad.

– Många typer av beredskap hör också till stadens normala verksamhet, som vi sköter i ett omfattande samarbete med myndigheter och samarbetspartner. Staden har beredskap att sköta sina tjänster så normalt som möjligt även i exceptionella situationer, och vi utbildar aktivt vår personal, för det är klokt att bara beredd, säger kanslichef Jukka-Pekka Ujula.

Exempelvis en storm kan bryta strömmen och orsaka översvämningar samt göra det svårt att ta sig fram. Även bränder och olyckor med farliga ämnen är exempel på situationer där man behöver kunna agera rätt. Det är också bra att vara beredd på funktionsstörningar i internet och banktjänster samt att hålla informationssäkerheten i sina smarta apparater i skick. Stadsborna borde också alltid ha ett reservförråd med bland annat vatten, mat, mediciner och hygienartiklar för 72 timmar.

Bostadsbolag ska ha en aktuell räddningsplan som invånarna känner till. Om bostadsbolaget har ett skyddsrum är det bra om flera av invånarna kan ställa skyddsrummet i ordning och instruera andra. Det är styrelsen, disponenten och fastighetsskötselbolaget som ansvarar för bostadsbolagets säkerhet, men invånarnas gemensamma agerande har stor betydelse.

Det finns ungefär 5 500 skyddsrum i Helsingfors. De flesta av dem finns i privata fastigheter. Det finns också stora bergskyddsrum vars platser man kan se i Helsingfors stads servicekarta:
Helsingfors stads servicekarta(Länk leder till extern tjänst)

Även metrostationerna i centrum fungerar som skyddsrum. I en nödsituation kan man gå till närmaste skyddsrum. Det finns totalt omkring 900 000 skyddsplatser.

–  Det betyder att det finns tillräckligt med skyddsrum för alla människor i Helsingfors. Staden tar hand om sina skyddsrum på många sätt, berättar Ujula.

Flera organisationer erbjuder kurser i befolkningsskydd och beredskap med tanke på kriser.

Ha följande hemma (för 3 dagar)  

  • mat och vatten för alla som bor i hushållet, även husdjur  
  • en radio och en lampa som fungerar utan nätström, t.ex. med batterier  
  • laddad reservströmkälla  
  • ödvändiga mediciner  
  • första hjälpen-utrustning  
  • jodtabletter enligt rekommendationerna  
  • hygienartiklar, bl.a. handdesinfektionsmedel och våtservetter  
  • kontanter  
  • ventilationstejp för att täta fönster och ventilationsöppningar