Fokus för konferensen Helsinki Security Forum är säkerhetsfrågor i Europa

Under konferensen Helsinki Security Forum, som ordnas för tredje gången, besöks staden av experter inom utrikespolitik och internationella påverkare inom säkerhetspolitik den 27–29 september 2024.
Helsinki Security Forum äger rum den 27–29 september 2024. Bild: Ioannis Koulousis
Helsinki Security Forum äger rum den 27–29 september 2024. Bild: Ioannis Koulousis

I år är temat för konferensen Helsinki Security Forum, som arrangeras av Utrikespolitiska institutet, den övergripande säkerheten i Europa. Under det tre dagar långa evenemanget diskuteras säkerhet ur olika synvinklar, allt från underrättelseverksamhet och försvarsindustrin till klimatsäkerhet och skydd för kritisk infrastruktur.

Konferensen består av ett program med inbjudna gäster och även anföranden och paneldiskussioner som streamas till allmänheten.  Konferensens övergripande tema är ”Towards a Total Defence of Europe – From Apathy to Action?”

Under årets Helsinki Security Forum funderar vi över om Finlands modell för övergripande säkerhet skulle kunna utgöra ramen för en mer omfattande säkerhetsplanering i Europa.

– Säkerheten och förhållandena i Europa håller på att genomgå en stor förändring. Finland har ofta fått beröm för sin höga beredskapsnivå och sitt helhetsinriktade sätt att förbereda sig för kriser. Helsingfors som huvudstad påverkas naturligtvis i stor utsträckning av frågan, Helsingfors stad, de civila resurserna och företagssektorn spelar en viktig roll i den övergripande beredskapen tillsammans med försvarsmakten, säger Juhana Vartiainen, Helsingfors borgmästare.

Helsingfors stad är en av partnerna bakom Helsinki Security Forum.