Mångsidigt och nära samarbete: Tallinns nya borgmästare besökte Helsingfors

Helsingfors och Tallinn har ett nära samarbete inom många olika sektorer. De båda städernas borgmästare träffas regelbundet för att utvärdera samarbetet och identifiera nya samarbetsformer. Tallinns nya borgmästare Jevgeni Ossinovski tillträdde i våras och den 19 augusti kom han till Helsingfors för att besöka Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.
Tallinns nya borgmästare Jevgeni Ossinovski och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.
Tallinns nya borgmästare Jevgeni Ossinovski och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen. Bild: Sakari Röyskö

Helsingfors och Tallinn har samarbetat sedan 1992 och det nuvarande tvillingstadssamarbetet startade i samband med att ett nytt avtal ingicks år 2018. Avtalet uppdaterades senast våren 2022 och städerna fortsätter samarbetet kring teman som båda städerna har nytta av eller inom vilka de kompletterar varandra.

”Det är viktigt att vårt goda samarbete med Tallinn fortsätter friktionsfritt. Det var mycket intressant att träffa Tallinns nya borgmästare Jevgeni Ossinovski, och vi fortsätter hålla nära kontakt med varandra om tvillingstadssamarbetets teman. Vi är båda starkt av samma åsikt att våra städer drar nytta av varandras närhet: båda städerna har sina egna styrkor och därför finns ingen risk att någondera av städernas identitet hamnar i underläge”, betonar borgmästare Juhana Vartiainen.

Borgmästarna diskuterade aktuella frågor om att utveckla regionens internationella anseende, stödet till Ukraina och de utmaningar som nya transportformer innebär för städerna. När det gäller det sistnämnda diskuterade de båda borgmästarna framför allt användningen av städernas luftrum och drönartrafik, men också den svindlande ökningen av elektroniska eller automatiserade markbundna transportmedel och kontrollen av dessa. 

Borgmästare Ossinovski ser klimatförändringen som en av de största utmaningarna även för Estland och Tallinn. Han var intresserad av att höra om Helsingfors stads klimatarbete, som Helsingfors klimatdirektör Hanna Wesslin presenterades för honom. Borgmästare Ossinovski besökte också stadsmiljöhuset i Fiskehamnen, där han fick höra om stadsmiljösektorns verksamhet. Under mötet med Helsingfors biträdande borgmästaren för fostran och utbildning Johanna Laisaari diskuterades aktuella ämnen, såsom rekryteringen av experter och användningen av mobiltelefoner i skolorna.

Estland anslöt sig till EU för 20 år sedan 

Under sitt besök deltog borgmästare Ossinovski i ett evenemang i Helsingfors stads vinterträdgård, där biträdande borgmästare Anni Sinnemäki avtäckte en minnesplatta över den ek som Estland donerade till Helsingfors för 20 år sedan efter landets inträde i Europeiska unionen.

Samarbetet mellan Estland och Finland nådde en ny fas efter Finlands anslutning till Nato 2023.
 

Biträdande borgmästare Anni Sinnemäki, Tallinns borgmästare Jevgeni Ossinovski och Estlands ambassadör Sven Sakkov. Bild: Sakari Röyskö
Biträdande borgmästare Anni Sinnemäki, Tallinns borgmästare Jevgeni Ossinovski och Estlands ambassadör Sven Sakkov. Bild: Sakari Röyskö

Du kanske är intresserad av